Ügyfélbeszámolók

Elfeledett felmondási idő

Ügyfelünk munkaviszonyát a munkáltatója felmondással megszüntette. Csalódottan fordult Társaságunkhoz, ugyanis a felmondási időről a munkáltató nem tett említést nyilatkozatában. 

A teljes történet

Esettanulmányok

Felmondás próbaidő alatt

Ügyfelünk munkaviszonyt létesített, és a munkaszerződésben valamennyi lényeges kérdésben megállapodtak, majd Ügyfelünk munkába is állt, annak rendje és módja szerint. Próbaidejét töltötte, miközben azt tapasztalta, hogy a munkavégzés feltételei számára sajnos nem megfelelőek. A munkáltató ígéreteihez képest  jóval több feladatot volt kénytelen ellátni, mely számára aránytalan fizikai és lelki sérelemmel járt.

A teljes történet


A gyermek születése után járó pótszabadság

2017. április 10.

Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk azzal, hogy kit és milyen módon illet meg a gyermek után járó pótszabadság. A mostani cikkünkben annak részletszabályait tekintjük át, hogy a születendő gyermek után, milyen pótszabadság illeti meg a szülőket, különös tekintettel az édesapát. 

Nem újkeletű rendelkezés az, hogy a gyermeke születése miatt az édesapa is pótszabadságra jogosult. Ennek különösen nagy jelentősége van a család együttléte szempontjából, melyet érdemes kihasználnia a munkavállalónak. 

Ennek általános szabályait a hatályos Munka törvénykönyve tartalmazza, míg a részleteket egy kormányrendelet állapítja meg.

A Munka Törvénykönyvének 118.§ (4) bekezdés alapján, az apát gyermeke születése esetén alapesetben 5 munkanap pótszabadság illeti meg. Ha ikergyermekei születnek, akkor a pótszabadság mértéke 7 munkanapra nő.

A fenti szabadságot a munkavállaló kifejezetten kérelme alapján köteles a munkáltató kiadni. Ez azt is jelenti, hogy ennek a szabadságnak a kiadása nem automatikus. A munkavállalónak igazolnia kell a gyermek, vagy gyermekek születését, melyet születési anyakönyvi kivonat(ok) bemutatásával tehet meg. A rendelet alapján a munkáltatónak lehetősége van arra, hogy a születési anyakönyvi kivonat(ok)ról másolatot készítsen. Az édesapának ezen felül írásban is nyilatkoznia kell arról, hogy szülői felügyeleti jogát bíróság nem szüntette meg, vagy nem szünetelteti. Tehát a pótszabadság igénybevételét mindenképpen dokumentálnia kell a munkáltatónak és azt a továbbiakban nyilván kell tartania.

Erre az időre a munkavállalót természetesen juttatás illeti meg, távolléti díj formájában. Azonban ezt végső soron nem a munkáltató fizeti a munkavállaló számára, hanem erre az időre járó távolléti díj és munkáltatói közterher a Magyar Állam központi költségvetéséből kerül jóváírásra. Éppen ezért téves és hibás az a munkáltatói hozzáállás, mely nem fizet a munkavállaló édesapa részére távolléti díjat. Ugyanis a munkáltató az Államtól ezt az összeget visszaigényli.

A pótszabadságot a munkavállaló egyébként a gyermeke születésétől számított második hónap végéig veheti igénybe.

Ha a munkavállaló a pótszabadságra irányadó két hónapon belül munkahelyet vált, akkor is jogosult az új munkáltatónál igénybe venni a teljes vagy részbeni pótszabadságot, ha azt a korábbi munkáltatónál nem vagy nem teljes mértékben vette igénybe. Erről egyébként a korábbi munkáltató - kérelemre - köteles igazolást kiadni.

A pótszabadság olyan nehéz helyzetekben is jár, amikor a gyermek sajnos halva születik, vagy a születését követően meghal. A feltételek és a pótszabadság mértéki ugyanazok, kivéve, hogy a munkáltató számára a halotti anyakönyvi kivonatot kell bemutatni.

Reméljük, hogy a fenti tájékoztatóval sikerült eligazítást adnunk Olvasóink számára.

 


dr. Burján Zsuzsanna

Kategóriák: Munkajog - Szabadság

Címkék: szabadság, munkajog, szülő, pótszabadság

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2017. április 10., (315 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép