Ügyfélbeszámolók

Elfeledett felmondási idő

Ügyfelünk munkaviszonyát a munkáltatója felmondással megszüntette. Csalódottan fordult Társaságunkhoz, ugyanis a felmondási időről a munkáltató nem tett említést nyilatkozatában. 

A teljes történet

Esettanulmányok

Garancia a garancia?

Ügyfelünk egy nagy bútoráruházban vásárolt 200.000, - Ft-értékben egy kanapét, amely 2 hét rendeltetésszerű használat után fesleni kezdett. Ügyfelünk hiába ment be az ügyfélszolgálati osztályra panaszt tenni, az eladó nem volt hajlandó eleget tenni jótállási kötelezettségének, jegyzőkönyvet ugyan felvett az ügyfél panaszáról, de 3 hónapon keresztül semmilyen intézkedés nem történt az ügyben. 

A teljes történet


A gyermek születése után járó pótszabadság

2017. április 10.

Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk azzal, hogy kit és milyen módon illet meg a gyermek után járó pótszabadság. A mostani cikkünkben annak részletszabályait tekintjük át, hogy a születendő gyermek után, milyen pótszabadság illeti meg a szülőket, különös tekintettel az édesapát. 

Nem újkeletű rendelkezés az, hogy a gyermeke születése miatt az édesapa is pótszabadságra jogosult. Ennek különösen nagy jelentősége van a család együttléte szempontjából, melyet érdemes kihasználnia a munkavállalónak. 

Ennek általános szabályait a hatályos Munka törvénykönyve tartalmazza, míg a részleteket egy kormányrendelet állapítja meg.

A Munka Törvénykönyvének 118.§ (4) bekezdés alapján, az apát gyermeke születése esetén alapesetben 5 munkanap pótszabadság illeti meg. Ha ikergyermekei születnek, akkor a pótszabadság mértéke 7 munkanapra nő.

A fenti szabadságot a munkavállaló kifejezetten kérelme alapján köteles a munkáltató kiadni. Ez azt is jelenti, hogy ennek a szabadságnak a kiadása nem automatikus. A munkavállalónak igazolnia kell a gyermek, vagy gyermekek születését, melyet születési anyakönyvi kivonat(ok) bemutatásával tehet meg. A rendelet alapján a munkáltatónak lehetősége van arra, hogy a születési anyakönyvi kivonat(ok)ról másolatot készítsen. Az édesapának ezen felül írásban is nyilatkoznia kell arról, hogy szülői felügyeleti jogát bíróság nem szüntette meg, vagy nem szünetelteti. Tehát a pótszabadság igénybevételét mindenképpen dokumentálnia kell a munkáltatónak és azt a továbbiakban nyilván kell tartania.

Erre az időre a munkavállalót természetesen juttatás illeti meg, távolléti díj formájában. Azonban ezt végső soron nem a munkáltató fizeti a munkavállaló számára, hanem erre az időre járó távolléti díj és munkáltatói közterher a Magyar Állam központi költségvetéséből kerül jóváírásra. Éppen ezért téves és hibás az a munkáltatói hozzáállás, mely nem fizet a munkavállaló édesapa részére távolléti díjat. Ugyanis a munkáltató az Államtól ezt az összeget visszaigényli.

A pótszabadságot a munkavállaló egyébként a gyermeke születésétől számított második hónap végéig veheti igénybe.

Ha a munkavállaló a pótszabadságra irányadó két hónapon belül munkahelyet vált, akkor is jogosult az új munkáltatónál igénybe venni a teljes vagy részbeni pótszabadságot, ha azt a korábbi munkáltatónál nem vagy nem teljes mértékben vette igénybe. Erről egyébként a korábbi munkáltató - kérelemre - köteles igazolást kiadni.

A pótszabadság olyan nehéz helyzetekben is jár, amikor a gyermek sajnos halva születik, vagy a születését követően meghal. A feltételek és a pótszabadság mértéki ugyanazok, kivéve, hogy a munkáltató számára a halotti anyakönyvi kivonatot kell bemutatni.

Reméljük, hogy a fenti tájékoztatóval sikerült eligazítást adnunk Olvasóink számára.

 


dr. Burján Zsuzsanna

Kategóriák: Munkajog - Szabadság

Címkék: szabadság, munkajog, szülő, pótszabadság

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2017. április 10., (134 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép