Amikor nem térít helyettünk a kötelező

Autóbaleset történt a városban. Két sérült autót és rendőrautót láthatunk.
Aki gépjármű tulajdonosa vagy üzembentartója, tisztában van azzal, hogy az általa okozott közlekedési baleset következtében a kötelező felelősségbiztosító fizet helyette a károsult számára. Van egy rossz hírünk! Ez nem mindig van így! Most ezeket az eseteket ismertetjük.

A gépjármű üzembentartójának alapvető kötelezettsége az általa használt gépjárműre kötelező felelősségbiztosítási szerződést kötni és azt díjfizetéssel fenntartani. Cserébe a biztosító köteles az üzembentartó által, az érintett gépjárművel okozott kárt a károsult részére megfizetni.

A fenti általános szabály alól azonban vannak kivételek. Magától értendő, hogy a biztosító nem téríti meg a károkozó járműben keletkezett kárt. Az önhibával okozott kárt a jármű tulajdonosa, legfeljebb casco biztosítás terhére fogja tudni rendeztetni, amennyiben ilyennel rendelkezik.

Nem ismert az sem, hogy a felelősségbiztosítás nem terjed ki a károkozó jármű utasainak egymással szembeni igényéből eredő dologi károkra, valamint azokra a károkra sem, melyek a gépjármű balesete nélkül az útburkolatban keletkeztek.

Ha az érintett gépjármű esetleg munkagépként, például traktorként üzemel, úgy a biztosító helytállása nem terjed ki azokra a károkra, melyeket a jármű a forgalomban való részvétel nélkül, munkagépként okozott. Tipikus példa erre, ha szántóföldön dolgozott és ott nekiment egy másik járműnek.

A versenyzés vagy edzés során okozott károk, szintén kizártak a térítés köréből, valamint az álló járműre történő le- és felrakodás következtében keletkezett károk is. Azok a balesetek sem tartoznak a törvény hatálya alá, melyek alapvetően az érintett jármű javítása, vagy karbantartása miatt következtek be, és amelyek egyébként üzemi balesetnek minősülnek.

A fenti példák koránt sem teljeskörűek, azokat a törvény részletesen ismerteti. Ugyanakkor egy esetleges elutasítás esetén nem árt tisztában lenni a fenti esetekkel.