GYED, GYES és GYET – Munka mellett is kaphatom?

Egy világos hajú nő a gyerekét eteti a konyhában.
Hatályos jogunk több formában támogatja a gyermekvállalást és gyermekgondozást. A legismertebb ellátások a gyermekgondozási díj (GYED), a gyermekgondozást segítő ellátás (GYES) és a gyermeknevelési támogatás (GYET). De vajon végezhetünk-e munkát ilyen ellátások mellett?

A GYED folyósítására az a biztosított szülő jogosult, aki meghatározott biztosítási előzménnyel rendelkezik, és a gyermeket saját háztartásában neveli. Az ellátás a gyermek második életévének betöltéséig jár.

Tekintettel arra, hogy a Munka Törvénykönyve értelmében a szülő nőt 24 hét szülési szabadság illeti meg, ennek lejártát követően az anya ismét visszatérhet a munka világába, a GYED folyósítását ez nem fogja befolyásolni. A GYED nem összetévesztendő a csecsemőgondozási díjjal (CSED), mely az anyát a szülési szabadság tartamára illeti meg!

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a szülési szabadság, illetőleg a gyermekgondozás céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság tartama alatt az anya felmondási védelem alatt áll, azonban, amennyiben ismételten munkába áll, ezt a biztonságos státuszt elveszíti.

A GYES elsődlegesen azon szülők ellátása, aki a gyermeket saját háztartásban neveli, folyósítása a gyermek harmadik életévének betöltéséig történik. Az ebben részesülő személy keresőtevékenységet a gyermek féléves koráig nem folytathat.

A GYET azt a szülőt, illetve gyámot illeti meg, aki saját háztartásában három vagy több kiskorú gyermeket nevel. Az ellátás a legfiatalabb gyermek harmadik életévének betöltésétől nyolcadik életévének betöltéséig jár. Az ebben részesülő személy keresőtevékenységet maximum heti harminc órában folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha kizárólag otthoni munkavégzésre kerül sor.

dr. Heinrich Renáta fényképe

Szerző: dr. Heinrich Renáta

jogi előadó

Diplomáját 2016-ban szerezte meg az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd rövid ügyvédjelölti pályafutás után októberben a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt-nél helyezkedett el. Szívügye elsősorban a munka- és szociális jog, emellett érdeklődik a peren kívüli alternatív vitarendezés és a kommunikáció iránt is. Célja, hogy a jogi tudást közérthetően és életszerűen oszthassa meg másokkal, és minden relációban a gyengébb felet segíthesse.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 11 hónapja )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!