Közlekedés

A közlekedés kaotikus is lehet. Itt olvashat pár olyan történetet, amelyekben a D.A.S. azonnal tiszta helyzetet teremt.

Évek óta ismert a magyar utazóközönség előtt a szomszédunkban uralkodó szigorú közlekedési szabályok és a magas összegű közlekedési bírságok, azonban Ausztria most még jobban bekeményített a közlekedési szabályokat áthágókkal szemben.

Járdán parkolás

Kristóf egy hosszú, fárasztó munkanap után hazafelé tartott autójával újpesti otthonába. A lakótelepi parkolóban több kört is tett, hátha talál megfelelő parkolóhelyet éjszakára, ám nem járt sikerrel. Körülbelül 15 percnyi keresgélés után felcsillant a remény, egy közeli kis utcában a járdán kétkerékkel parkolt jónéhány autó, két autó között pedig pont volt annyi hely, hogy Kristóf is be tudott parkolni.
Bizonyára már mindenki találkozott az utakon az általánostól eltérő rendszámtól, amelyben a három szám - három betű kiosztástól eltérően szerepelnek a karakterek. A vicces vagy hivatalos megjelölésekre azonban eltérő szabályok is vonatkoznak, így bejegyzésünkben az egyedi és az egyéni rendszámok főbb szabályait mutatjuk be, valamint kitérünk arra is, ha valaki ilyen rendszámmal akar autót vásárolni, mire érdemes figyelemmel lennie.
Bár már igen hosszú ideje ismert, hogy a gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződések időtartama nem január 1-től december 31-éig tart, hanem attól eltérhet, mégis sokak számára a még mindig december 31-én jön el a biztosítási évfordulójuk. Mostani cikkünkben a felelősségbiztosítási szerződés felmondásnak szabályairól lesz szó.
Sok honfitársunk a szomszédos országban végez tartós jelleggel munkát, melyhez a magyar rendszámú gépjárművüket használják. A kérdés, vajon jogszerű-e tartós jelleggel magyar rendszámmal közlekedni Ausztriában?

Megállni tilos!

Ügyfelünknek Pápa belvárosában egy lakóház előtt kellett parkolnia addig, amíg unokáit a szemközti iskolába bekísérte. Az autó a járda és az úttest közötti közterületen állt, sem a járdára, sem az úttestre nem lógott be. A fenti időpontban viharos széllökések voltak a településen. Amikor 20 perccel később visszatért az autóhoz, körben összetört tetőcserép és vakolatdarabokat talált. Az autó tetőlemezére zuhant egy tetőcserép, horpadásokat, valamint egy apró sérülést okozott az első szélvédőn, amely azonban a látótér közepére esik. Az esetet fényképekkel dokumentálta, bement a lakóházba, felkereste a közösképviselőt, és bejelentette neki és a lakóépület biztosítójának a történteket.

Rendőri intézkedés menete

Sokakat izgalom, kellemetlen szorongás fogja el, ha közúti ellenőrzés alá vonja a rendőrség. Jelen cikkünkben összeszedtük a jogszerű intézkedés ismérveit, valamint az igazoltatott intézkedéssel szembeni jogait.
Ádám már évek óta vezeti zöld rendszámos Toyota Priusát, amit ezen időszak alatt rendkívül megkedvelt. Mivel igen sokat jár Budapest belvárosában, illetve rendszeresen is parkol a belső kerületekben, gépjárműve kiválasztásakor fontos szempont volt számára, hogy a zöld rendszámos gépjárművekkel való parkolásért a fővárosban nem kell fizetni.

Mögöttes felelősség?

Minden gépjármű üzembentartó tudja, hogy a gépjárművének jogszerű használatához elengedhetetlenül szükséges a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megléte. A biztosító helytállást vállal a felelősségi kérdéskör tisztázást követően az üzemeltetés során bekövetkezett károkért. Vajon mi a helyzet, ha a károsult úgy érzi, hogy a biztosítónk nem térítette meg valamennyi kárát. Terheli mögöttes felelősség a károkozót a biztosító helytállása során?