Ügyfélbeszámolók

Lelkiismeretes segítség

Takács Lajos Zsolt, Csénye

Egyik délután munkahelyem udvaráról szerettem volna kiállni.... A kapubejárón ki kellett járnom, hogy körül tudjak nézni, közlekedik-e valaki a járdán, vagy az úttesten.

A teljes történet

Esettanulmányok

Felmondani, vagy nem fizetni?

Ügyfelünk lakásbiztosítót váltott, gondolva, hogy nagyon jól járt és sokkal kedvezőbb ajánlatot kapott, mint az előző biztosítója.

A teljes történet


Meddig és milyen összegben köteles a szülő a kiskorú gyermek részére tartásdíjat fizetni?

2017. szeptember 7.

Napjainkban sokat hallani, hogy a házasságok jelentős része valamilyen okból válással végződik. Ilyenkor a gyermekelhelyezés kérdése mellett a gyermektartásdíj fizetése is felmerül. Amennyiben a felek nem tudnak megállapodni abban, hogy melyikükkel éljen a gyermekük, a bíróság hoz döntést a kérdésben. Ezt követően pedig annak a félnek kell a gyermektartásdíjat fizetnie, aki nem él egy háztartásban a gyermekkel.

A polgári jog szabálya szerint a kiskorú gyermek tartásra való rászorultságát vélelmezni kell. Ez a vélelem a gyermek nagykorúságának betöltése után is - legfeljebb azonban a huszadik életévének betöltéséig - érvényesül, ha a gyermek középfokú iskolai tanulmányokat folytat.

A törvény rendelkezése alapján a kiskorú gyermek tartására a szülő a saját szükséges tartásának korlátozásával is köteles, kivéve abban az esetben, ha a gyermek indokolt szükségleteit munkával szerzett keresménye vagy vagyonának jövedelme fedezi, vagy a gyermeknek tartásra kötelezhető más egyenesági rokona is van.

A gyermeket gondozó szülő a tartást természetben, a különélő szülő elsősorban pénzben köteles teljesíteni. A bevezetésben azt írtuk, hogy a gyermektől különélő szülő köteles tartásdíjat fizetni. Emellett azonban a gyermekkel együtt élő szülő is kötelezhető gyermektartásdíj fizetésére, ha az annak tartásáról nem gondoskodik.

A gyermektartásdíj mértéke és megfizetésének módja tekintetében elsősorban a szülők megállapodása irányadó, akik megállapodhatnak abban is, hogy a gyermekétől különélő szülő a tartási kötelezettségének megfelelő vagyontárgy vagy pénzösszeg egyszeri juttatásával tesz eleget. Ez a megállapodás akkor érvényes, ha abban meghatározzák azt az időszakot, amelynek tartamára a juttatás a tartást fedezi, és azt a gyámhatóság vagy perbeli egyezség esetén a bíróság jóváhagyja.

A gyermektartásdíjról a szülők megegyezésének hiányában a bíróság dönt, melynek során az alábbi körülményeket veszi figyelembe:

- a gyermek indokolt szükségleteit,

- a szülők jövedelmi viszonyait és vagyoni helyzetét;

- a szülők háztartásában eltartott más - saját, mostoha vagy nevelt - gyermeket és azokat a gyermekeket, akikkel szemben a szülőket tartási kötelezettség terheli;

- a gyermek saját jövedelmét; és

- a gyermeknek és rá tekintettel az őt nevelő szülőnek juttatott gyermekvédelmi, családtámogatási, társadalombiztosítási és szociális ellátásokat.

A gyermek indokolt szükségletei körébe tartozónak tekinti a jogszabály a gyermek megélhetéséhez, egészségügyi ellátásához, neveléséhez és taníttatásához szükséges rendszeres kiadásokat. A bíróság a tartásdíj összegét gyermekenként általában a fizetésre kötelezett átlagos jövedelmének tizenöt-huszonöt százalékában határozza meg. Az átlagos jövedelem megállapításánál a kötelezettnek a tartásdíj kötelezésre irányuló per megindítását megelőző egy évi összes jövedelmére figyelemmel kell lenni.


dr. Fekete Klaudia

Kategóriák: Polgári törvénykönyv - Családjog

Címkék: gyermektartás, válás, családjog

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2017. szeptember 7., (138 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép