Ügyfélbeszámolók

Tönkrement horvát nyaralás

Zádor József, Debrecen

2004 júliusában horvátországi nyaralásunk alkalmával közlekedési balesetet szenvedtünk, önhibánkon kívül. Keletkezett kárunkat semmilyen biztosító nem vállalta.

A teljes történet

Esettanulmányok

Garancia a garancia?

Ügyfelünk egy nagy bútoráruházban vásárolt 200.000, - Ft-értékben egy kanapét, amely 2 hét rendeltetésszerű használat után fesleni kezdett. Ügyfelünk hiába ment be az ügyfélszolgálati osztályra panaszt tenni, az eladó nem volt hajlandó eleget tenni jótállási kötelezettségének, jegyzőkönyvet ugyan felvett az ügyfél panaszáról, de 3 hónapon keresztül semmilyen intézkedés nem történt az ügyben. 

A teljes történet


A totálkár és következményei - Mire számítsunk a kárrendezés során?

2009. november 11.

Megjelent a Biztosítárs magazinban
 

Nehézségei miatt az autóval elszenvedett kár utáni kárrendezés sokszor felér magával a kárral. Dr. Burján Zsuzsanna cikke a kárrendezés útvesztőiben segít eligazodni.

Legyen szó cascóról vagy felelősségbiztosítóról, örök kérdés, hogy a gépjárműbalesetek után a biztosítók hogyan rendezik a kárunkat. Itt merül fel a totálkár, illetve a totálkáros kárrendezés fogalma, amely sokaknak idegenül cseng, és ismeretlen terület, nem is beszélve a kárrendezés folyamatáról és arról, hogy a biztosítók ilyenkor milyen alapon és mekkora összeget fizetnek ki. Ennek lényegét foglaljuk össze.

A felelősség, illetve a casco biztosítók a kárrendezést - leegyszerűsítve - két formában folytatják le: vagy totálkáros kárrendezésről, vagy a gépjármű javítási költségének a megtérítéséről van szó.

 
Nagytotál

A biztosítók akkor minősítenek totálkárosnak egy gépjárművet, amikor az baleset következtében műszaki vagy - biztosítás technikai feltételeket figyelembe véve - gazdasági szempontból totálkáros lesz. A totálkáros kárrendezés esetén a biztosítók meghatározzák a gépjármű káridőpontbeli értékét.

Ezt az összeget szakértői vizsgálattal határozzák meg, és egy úgynevezett eurotax program segítségével számítást végeznek, olyan objektív ismérveket figyelembe véve, mint például a gépjármű kora, a futott kilométereinek száma (hogy csak a legfontosabbakat említsük). A káridőpontbeli érték meghatározásával egyidejűleg állapítják meg a roncsértéket is. A biztosítók a roncsot általában "meglicitáltatják" az autópiacon, és a roncsérték összegét az itt megjelenő aktuális értéken állapítják meg. A gépjármű káridőpontbeli értékének, valamint a roncsértékének különbözete adja a maradványértéket, azaz azt az összeget, amelyet a biztosító vagy a biztosítási szerződés alapján, vagy - felelősségbiztosítóként - a károsult részére kárként kifizet.

Ha a totálkár összegét casco-biztosítás terhére fizetik ki, akkor a casco sajátosságaként a biztosító a maradványértékből levonja a biztosítottat terhelő önrészt, amely vagy a biztosítási szerződésben meghatározott összeg, vagy százalékos érték.

Ha olyan közlekedési baleset során szenvedtünk a gépjárműkárt, amelyben másik fél is részes volt, akkor a másik fél felelősségének megállapítása után a casco-biztosító által meg nem téríthető károk a károkozói felelősségbiztosító terhére rendezhetők.

 
Kár hitelbe

A totálkáros kárrendezés járulékos formája hitelre vásárolt vagy lízingelt gépjárművek esetén jön szóba. A legtöbb pénzintézet ugyanis a hitel-, illetve lízingszerződés általános szerződési feltételeiben kiköti magának azt a jogosultságot, hogy ha a gépjármű - például egy tűzkár következtében - megsemmisül, vagy egy közlekedési balesetben (akár gazdasági, akár műszaki szempontból) totálkárossá válik, akkor a pénzintézet egyoldalúan, azonnali hatállyal felmondhatja a hitel- vagy lízingszerződést. Ebben az esetben azonban a bankok a hátralékként szereplő hitelösszeget általában egy összegben követelhetik az adóstól. Nagyon figyeljünk arra, hogy a pénzintézetnek a gépjárművel történt balesetet bejelentsük (ezt sok esetben amúgy is külön előírják az általános szerződési feltételek).

A pénzintézet általában csak rendkívüli körülmények esetén és külön kérelemre tekint el - saját jogkörében mérlegelve az esetet - az egy összegű követeléstől, engedélyezve a részletfizetést. Erre általában akkor van lehetőség, amikor a törlesztőrészletből már csupán néhány hónap van csak hátra. Ami a hitel-, illetve lízingszerződést illeti, egy a lényeg: bármilyen fordulatot vesz a biztosítós kárrendezés, az adós jelezze a pénzintézetnek, mégpedig azért, hogy a biztosító a kifizetéseket és a kárrendezést pontosan egyeztethesse a bankkal.

 
Féltotál

Felvetődik a kérdés: mi történik abban az esetben, ha a cascós kárrendezés keretében nem térül meg a teljes kárunk. A casco biztosítóval kötött biztosítási szerződés általában a gépjármű javítási költségének vagy totálkárösszeg kifizetésének a megtérítésére terjed ki. Ennél többre - például assistant szolgáltatás - általában csak akkor támaszthatunk igényt, ha az általános casco-biztosítási szerződéshez külön kiegészítést kötünk. Ezért érdemes minden esetben időben áttekinteni azt, hogy casco-biztosítási szerződésünk milyen feltételekkel jött létre, és mely biztosítási kockázatokra terjed ki.

Abban az esetben, ha olyan közlekedési baleset során szenvedtünk gépjárműkárt, amelyben másik fél is részes volt, akkor a másik fél felelősségének megállapítása után a casco-biztosító által meg nem téríthető károk a károkozói felelősségbiztosító terhére rendezhetők. Ilyen tételt jelent:

Ezeket az igényeket a felelősségbiztosító részére természetesen nemcsak be kell jelenteni, hanem a balesettel összefüggő kapcsolatukat is bizonyítani kell - vagyis azt, hogy a balesettel összefüggésben és indokoltan keletkeztek -, és igazolni kell az összegszerűségüket is.

A gépjármű káridőpontbeli értékének, valamint a roncsértékének különbözete adja a maradványértéket, azaz azt az összeget, amelyet a biztosító vagy a biztosítási szerződés alapján, vagy - felelősségbiztosítóként - a károsult részére kárként kifizet.


dr. Burján Zsuzsanna

Kategóriák: Közlekedés - Casco, Közlekedés - Közlekedési balesetek

Címkék: baleset biztosítás, kártérítés, kárszakértő, casco, Biztosítárs

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2009. november 11., (2206 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép