Szabálysértés ittas állapotban – erre figyeljen a vízparton!

Egy baráti társaság tagjai a hajóról a tengerbe ugrálnak.
A tél után rövid átmenettel berobbant a korai nyár. A szikrázó napsütés, a kellemes időjárás máris sokakat a vízpartra csábít. Hamarosan megérkezik a vízparti nyaralás főszezonja, ezért érdemes röviden áttekinteni az ittassággal kapcsolatos szabálysértési törvényi szabályokat, amelyek miatt bajba kerülhetünk a hatóságok előtt.

Az ittas vezetés kapcsán a legtöbben a gépjárművel elkövetett cselekményre gondolnak. Valójában ennél sokkal gyakoribbak azok az esetek, amikor valaki ittasan ül kerékpárra a vízparton, vagy ittasan száll valamilyen vízi járműre. A KRESZ a kerékpározással kapcsolatosan meglehetősen homályosan fogalmaz, ugyanis akkor minősül az ittas kerékpározás szabálysértésnek, ha a kerékpáros a jármű biztonságos vezetésére képtelen állapotban van. Ez pedig nem egzakt fogalom.

Aki ittasan vezet gépi meghajtású vagy nem gépi meghajtású vízi járművet, ittas vezetés szabálysértését követi el.  Vízi jármű a törvény értelmében a vízen való közlekedésre, szállításra, illetve más úszólétesítmény továbbítására szolgáló úszólétesítmény, úszó munkagép és a nem gépi meghajtású vízi jármű.

A motorcsónak, jetski, vitorlás hajó vagy a kajak, kenu vezetőjének tehát számolnia kell azzal, hogy szeszesital, akár csak egy pohár sör elfogyasztása esetén is – amennyiben ez a szervezetéből kimutatható – megvalósítja az ittas vezetés szabálysértését. A szabálysértés elkövetése szempontjából kizárólag annak van jelentősége, hogy az alkohol kimutatható-e a szervezetből, mindegy, hogy az milyen csekély mértékű. A törvényi megfogalmazás miatt annak sincs jelentősége, hogy mikor történt az alkoholfogyasztás. Akár a posztalkoholos állapot, tehát egy kiadós másnaposság esetében is megvalósulhat a tényállás, amennyiben az illető szervezete még nem végzett az alkohol lebontásával.

A szervezetből kimutatható, de nem szeszesital elfogyasztásából származó (pl. gyümölcsfogyasztásból vagy cukorbetegség miatt fennálló) alkoholos állapot ugyanakkor nem valósítja meg a szabálysértést. Akkor sem állapítható meg az ittas vezetés, ha a járművezető ténylegesen még nem indult el járművel. Ha azonban megtett, akár csak egy métert is, már fennáll a szabályszegés.

Azok a személyek, akik gépi meghajtású vízi járművet ittas személynek engednek át (pl. vízparti kölcsönző alkalmazottja) ugyancsak megvalósítják a szabálysértést akkor, ha ésszerű módon nem győződnek meg az átvevő személy ittasságáról (annak hiányáról), illetve a járművet átvevő személyt nem nyilatkoztatják az ittasságára vonatkozóan.

Végül természetesen meg kell említeni a tiltott helyen fürdés szabálysértését is. Fürdésnek számít az olyan úszóeszköz használata is, amely nem tekinthető csónaknak vagy vízi sporteszköznek. Ilyen a játékcsónak, a vízibicikli, a banánhajó, a felfújható eszköz stb. Ezt a szabálysértést számtalan módon el lehet követni. A lehetséges elkövetési módok három típusa: a kijelölt fürdőhelynek nem minősülő helyen történő fürdés, a szabad vízen tilalom alá eső fürdés (pl. hajóúton) és az elővigyázatossági szabályok megsértésével való fürdés (pl. viharjelzés figyelmen kívül hagyása).