Egyéb

A házasságkötés rengeteg változást hoz a felek életébe, s ezek közül az egyik leginkább érzékeny téma a közös kassza. Eltérő megállapodás vagy törvényi rendelkezés hiányában azok a vagyontárgyak, amiket a házastársak az életközösség fennállása alatt együtt vagy külön szereztek, mind a házastársi közös vagyon körébe tartoznak. Ez nem csak az ingó- és ingatlan vagyontárgyakra, de a tartozásokra is vonatkozik!
A napokban egy debreceni állatmenhely arról nyilatkozott, hogy egy időre nem ad örökbe több kutyát az érdeklődőknek. A döntés alapjául szolgáló ok éppen annyira egyszerű, mint amennyire megdöbbentő: a jelentkezők közül többen nem titkolt módon a kijárási korlátozással kapcsolatos, kutyatulajdonosokra vonatkozó sajátos szabályok miatt szeretnének befogadni egy négylábú családtagot.
Gábor és Andrea ugyanannál a multinacionális vállaltnál dolgozik, mindketten vezetői pozícióban. A cég székhelye Frankfurtban található, így munkájuk miatt gyakran repülnek közösen. Amíg távol vannak két kiskorú gyermekükre Gábor testvére és férje vigyáz, akik rendkívül jó kapcsolatot alakítottak ki a gyermekekkel. A házaspárban felvetődött a kérdés, miként tudják előre biztosítani azt, hogy a gyermekeik Gábor testvérének és férjének háztartásában nevelkedhessenek tovább, ha velük esetleg bármilyen szerencsétlenség történik.
A határátlépés új szabályai
A koronavírus világszerte tovább szedi áldozatait, a sajtó hetek óta hangos az Európa-szerte meghozott rendkívüli szabályoktól. A november hazánkban is elhozta az újabb szigorításokat, azonban a megfogalmazás helyenként zavarba hozza a jogkövetésre törekvő állampolgárokat. Az alábbiakban igyekszünk tisztázni a legfontosabb kérdéseket.
A járványhelyzet komoly hatással van az egészségügyben dolgozók foglalkoztatására. Előfordulhat, hogy a hagyományos munkahelytől eltérő helyen kell dolgozni a munkáltató kirendelése alapján.
Egy családtagunk, barátunk elvesztése mindig fájdalommal, mély gyásszal jár együtt. Ilyen lelkiállapotban rendkívül nehéz a temetéssel kapcsolatos ügyintézés lépéseit végig járni, hisz szerettünk elvesztésének feldolgozása nem megy egyik napról a másikra. Napjainkban szerencsére már több temetkezési szolgáltató is vállalja, hogy a gyászoló családok válláról leveszi az adminisztratív ügyintézés terhét. Sokan vannak azonban olyanok is, akik ezt a plusz anyagi terhet nem tudják vállalni, avagy éppen kegyeleti okokból kívánják maguk intézni a temetés körüli teendőket. Jelen cikkünkkel nekik kívánunk segítséget nyújtani az adminisztratív ügyintézés útvesztőjében történő eligazodáshoz.
A közösségi média felületein szinte minden nap találkozhatunk olyan segítségkérő bejegyzésekkel, amelyek arról szólnak, hogy az illető elhagyta vagy épp ellopták tőle személyes okmányait. Szerencsésnek mondható eset, hogyha az iratok pár napon belül visszakerülnek eredeti tulajdonosához, sajnos az esetek többségében azonban nincs más megoldás, mint pótolni azokat.
Sok oka lehet, hogy egy fát végső esetben ki kell vágni, azonban lehet, hogy nem gondolná, de erre vonatkozóan is szigorú szabályokat fogalmaznak meg a jogszabályok. Bejegyzésünkben körbejárjuk, hogy mik a főbb rendelkezések a ház előtt, közterületen álló, illetve a magántulajdonban álló ingatlanon elhelyezkedő fa kivágása esetén.
Azoknak a természetes személyeknek, akik fennálló adósságaik visszafizetése vonatkozásában fizetési nehézséggel küzdenek, lehetőségük van eljárást kezdeményezni a fizetőképességük helyreállítása érdekében. Alább ismertetjük az adósságrendezési eljárás főbb általános szabályait.

Tévedni emberi dolog?

Ügyfelünk egy kisebb urológiai beavatkozásra (egy gyors, helyi érzéstelenítéssel elvégezhető műtétre) feküdt be, egy jónevű intézménybe. A megbeszélt beavatkozás helyett azonban egy másik, sokkal kellemetlenebb kezelésben lett része.