Amikor az autókereskedő eltűnik, mint a kámfor

A képen egy férfi autót vásárol egy férfi kereskedőtől. A kereskedő átadja a kulcsot az új tulajdonosnak.
Gábor megbízható, dolgos családapaként feleségével úgy döntött, a családbővülés miatt a kicsi kocsit nagyobbra cseréli. Ki is nézett egy autókereskedést, ahol egy napsütéses szombati napon rátalált az új „családtagra”, s már új négykerekűjével igyekezett haza.

Teltek-múltak a hetek, amikor is sorra bújtak elő a jármű motorhibái. Gábor egyre kétségbeesettebbé vált, hiszen közeledett a tavaszi családi kirándulás, s a járművel már a város másik végébe sem mert elindulni, nemhogy a hegyekbe. A kereskedést azonban hiába hívta, sőt, nagy bánatára személyesen is feleslegesen tett látogatást a telephelyre. Egyszerűen eltűnt, mint a kámfor. Mit lehet tenni ilyen esetben?

A jelentős meghibásodásra tekintettel, a Polgári Törvénykönyvben foglalt úgynevezett kellékszavatossági jogok alapján, Gábor akár el is állhat a szerződéstől. Egyúttal visszakövetelheti a vételárat. Azonban jelentős nehézséget okoz az a körülmény, hogy a kereskedés volt, nincs. És mint egy ismerősétől megtudta, az ok a teljes fizetésképtelenség.

Az eladó jogi státusza iránt az interneten könnyen hozzáférhető elektronikus cégjegyzékből informálódhatunk. E nyilvántartás tartalmazza a cég megszűnésével kapcsolatos lényeges dátumokat. Úgy, mint a végelszámolás, felszámolás vagy a csődeljárás kezdő időpontjait.

Mindezek azért bírnak relevanciával, hiszen felszámolás és végelszámolás esetén 40 napon belül jelentheti be követelését a felszámolónak, végelszámolónak, csődeljárás esetén 30 napos határidővel kell számolni, kényszertörlés esetén pedig 60 napon belül jelentheti be igényét a cégbíróság felé.

De hogyan előzhető meg a baj? Ha szemfüles vásárlók vagyunk, már az adásvételt megelőzően ellenőrizhetjük a kereskedést a fent említett nyilvántartásban. Árulkodó jel például, ha több végrehajtás is folyamatban van az eladó ellen. Vagy netán felszámolás alatt áll.