Ügyfélbeszámolók

Menyasszonyi ruha pánik

Menyasszony Ügyfelünk az esküvő előtt 3 héttel azzal a problémával fordult hozzánk, hogy a megrendelésre elkészített menyasszonyi ruhája nem az általa választott anyagból készült el, sőt a szín sem stimmelt. 

A teljes történet


Mire figyeljünk lakásvásárláskor?

2017. január 16.

Az ingatlanvásárlás nem kis energiát és türelmet igénylő feladat. Amikor már megtaláltuk az igényeinknek leginkább megfelelő lakást és végül a vételárban is sikerült megállapodni már van minek örülni, de a szóbeli megállapodást követően érdemes ébernek lenni és figyelni az alábbiakra.

Az ingatlannyilvántartásból feltétlenül tájékozódjunk cím, vagy az ingatlan helyrajzi száma alapján arról, hogy ki vagy kik a tulajdonosok, vannak-e haszonélvezők. Elképzelhető, hogy nem hozták tudomásunkra, hogy több tulajdonos osztozik a lakáson, esetleg van olyan haszonélvező, aki már elhunyt, csak épp a módosítást nem vezették át a tulajdoni lapon. Az ingatlannyilvántartás közhitelesen tartalmazza az ingatlanra vonatkozó adatokat, aminek a megismerése a vevő érdeke. Senki nem hivatkozhat arra, hogy nem tudott valamely tény vagy jog fennállásáról, ha azt egyébként az ingatlannyilvántartásból megismerhette volna. Amennyiben az ingatlant haszonélvezeti jog, használati jog, jelzálogjog vagy szolgalmi jog terheli az a nyilvántartásból megállapítható.

Fontos, hogy érdeklődjünk a társasházközösségről is, hiszen társasházi lakás vásárlása esetén egy közösséget is elfogadunk, melynek új tulajdonosként a tagjai leszünk. Még az adásvételi szerződés aláírása előtt javasolt felkeresni a közös képviselőt, elkérni az alapító okiratot, hogy a közös használati helységekre vonatkozó szokásokat megismerhessük. Előfordulhatnak olyan helyi szokások, melyekkel nem tudunk megbarátkozni, vagy elővásárlási jog, amivel érdemes előre tisztában lenni. Célszerű rákérdezni a társasház terveire, várható-e nagyobb felújítás, ez ugyanis a közös költség növekedésével járhat. Ugyancsak javallott rákérdezni az esetleg már fennálló tartozásokra és a kérni egy nullás igazolást arról, hogy a lakásra vonatkozóan nem áll fenn tartozás.

Kisebb, 2-4 lakásos társasházaknál arra is figyeljünk oda, hogy sokszor nincs alapító okirat, nincs meghatározva a közös költség. Ez később még problémát jelenthet, hiszen teljesen bizonytalan, miként fognak alakulni a költségek a jövőben. Sokszor osztatlan közös tulajdonban vannak a kis társasházi lakások, amikor is szükség van a használati megosztásra, mely szerződés mindenki számára egyértelműen meghatározza, hogy a közös tulajdon részeit a tulajdonosok milyen feltételek mentén használhatják közösen vagy kizárólagosan. Amikor az adásvételi szerződés már teljesítésre került, a vételárat vevőként megfizettük és birtokba kerültünk, a bejegyzési engedély nyomán a tehermentes tulajdonjog bejegyzésre kerül a földhivatalban. Ekkor kell a közüzemi szolgáltatóknál a mérőórákat a átíratni, lehetőség szerint az eladó jelenlétében, hogy az esetlegesen fennmaradt tartozását a helyszínen rendezni tudja és valóban minden vonatkozásban tehermentes lakás új tulajdonosai lehessünk.


dr. Kroh Anita

Kategóriák: Ingatlan - Adásvétel, Ingatlan

Címkék: ingatlan, lakásvásárlás, ingatlannyilvántartás, társasház

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2017. január 16., (371 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép