Ingatlan

Időjárás okozta károk, kiállhatatlan szomszédok, jogtalan csekkbefizetés és felszólítások…szinte kilátástalan helyzetek megoldásában is segít a D.A.S.!

Kiskorú gyermek ingatlanügyei

Napjainkban egyáltalán nem nevezhető ritkának, hogy kiskorú, azaz 18. életévét még be nem töltött gyermek rendelkezik kiemeltebb értéket képviselő vagyontárgy, például ingatlan tulajdonjogával. Sok szülő úgy érzi, gyermeke jövőjét mihamarabb biztosítani kívánja, így még nagykorúsága betöltése előtt vásárol részére ingatlant, avagy a közös családi házat írattatja nevére. Problémák ugyanakkor nem a vagyontárgyak megszerzésekor szoktak jelentkezni, hanem akkor, amikor azok értékesítése válik szükségessé. Jelen cikkünk célja áttekinteni azon legfontosabb jogszabályokat, amelyek ezt a témakört szabályozzák.

Advent és lakástűz

Megdöbbentő adat, hogy Magyarországon minden 45. percben kigyullad egy lakás. Az ünnepi időszak fokozottan rejt magában ezen a téren veszélyeket: az adventi koszorúk, karácsonyfák, gyertyák sok esetben okozói lakástüzeknek.

Otthonfelújítási támogatás

2021. január 1. napjától kezdődően a Kormány támogatja a gyermeket nevelő családok lakhatási körülményeinek javítását a nemrég elfogadott 518/2020. (XI.25.) Kormányrendelet értelmében. A szabályozás alapján a központi költségvetésből vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatásként otthonfelújítási támogatás vehető majd igénybe.
Amikor elhatározzuk, hogy új ingatlant vásárolunk, legfontosabb kérdés nyilvánvalóan a megfelelő ingatlan megtalálása. Az álomlakás, álomház megtekintéséig sokan nem is foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy a szükséges hitelt melyik banktól veszik majd fel.
A társasházak feljebb lévő emeletein lakók jól tudják, hogy a meleg levegő felfelé száll, így sokan úgy érzik, nem szükséges saját lakásukat fűteni. Egyes ingatlanokban, például társasházi nyaralókban pedig kifejezetten szükségtelennek tűnik fűtésre költeni. Jelen cikkünkben arra keressük a választ, hogy kötelesek vagyunk-e arra, hogy minimális fűtést biztosítunk az ingatlanban.

Társasházi dohányzás

Sokakat zavarhat, ha a körfolyosón, közös kertben, vagy egyéb közös tulajdonban álló épületrészekben mások dohányoznak, de kérdés, hogy egy tulajdonközösségben miként szabályos ezt korlátozni?
Amikor az igencsak értékes vagyontárgyat engedjük másnak használni, mondjuk egy ingatlan bérleti jogviszony keretein belül, érdemes a gyorsan, egyszerűen kikényszeríthető szerződési formát választani. Hosszú hónapokat, akár éveket lehet nyerni a peres eljárás kihagyásával, ha a bérleti szerződést közjegyzői okiratba foglalják a felek, vagy a bérlő egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot tesz, hogy a bérleti szerződés megszűnése esetén kiköltözik a lakásból belátható időn belül. Jelen cikkünkben megvizsgáljuk, mik a közjegyzői okiratba foglalt szerződés vagy az egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat előnyei, valamint végig vesszük a lépéseket, hogy juthatunk ismét az ingatlan birtokába, ha a bérlő nem fizeti a bérleti díjat.

Csótány az albérletben

Egyre gyakrabban merül fel, hogy a bérlő arra hivatkozva kívánja felmondani - akár a határozott időtartamra szóló - bérleti szerződését, miszerint a lakásban csótányok, esetleg ágyi poloskák vannak. A bérbeadókat villámcsapásként éri a hír, hiszen ilyen esetben nem csak a bérlő felmondása okoz gondot, de a rovarirtás nehézségei is.
Sokan nem veszik komolyan, hogy társasházukban közös költség fizetési kötelezettségük áll fenn. A tartozás felhalmozásának azonban komoly következményei lehetnek. Jelen cikkünkben megmutatjuk, melyek ezek a következmények!