Ügyfélbeszámolók

Kilyukadt a cipőm talpa. Visszakapom az árát?

Az ügyfél azon problémával kereste meg társaságunkat, hogy a lányának vásároltak a Deichmann-ban egy cipőt, melyre 2 év garancia vonatkozott. A cipőt rendeltetésének megfelelően, szokásos módon használták. A cipő talpa a vásárlástól számított fél éven belül azonban elvékonyodott, majd ki is lyukadt. 

A teljes történet

Esettanulmányok

Jogellenes felmondás

Ügyfelünk munkaviszonyát Munkáltatója felmondással megszüntette, és jogszabályba ütköző módon, nyilatkozatában nem rendelkezett a felmondási időről. Társaságunk a jogellenes felmondást a munkaügyi bíróság előtt, a rendelkezésre álló 30 napos határidőn belül megtámadta, és kötelezte Munkáltatót a felmondási időre járó távolléti díj megfizetésére.

A teljes történet


Lehet-e kötelező a munkaszerződés módosítása?

2018. január 26.

Főszabály szerint sem a munkavállaló, sem a munkáltató nem kötelezhető arra, hogy a munkaszerződést kizárólag a másik fél akaratának megfelelően módosítsa. Érdemes azonban tisztában lenni azokkal az esetekkel, amikor a munkáltató köteles ajánlatot tenni a munkavállalónak a munkaszerződés módosítására.

Amennyiben a munkavállaló meghatározott okoknál fogva tartósan fizetés nélküli szabadságot vett igénybe, ismételt munkába állását követően a munkáltató köteles a munkaszerződésben meghatározott munkabérét korrigálni. A tartósabb távollét tartama alatt ugyanis számottevő változások következhetnek be a munkáltatónál, melyek kihatnak a dolgozók fizetésére. A munkabér ilyen kiigazításánál a hasonló munkakört betöltő munkavállalók bérében bekövetkezett átlagos éves bérfejlesztést szükséges figyelembe venni. Ennek megfelelő fejlesztést kell végrehajtania tehát a munkáltatónak a tartós távollétről visszatérő munkavállaló bérének vonatkozásában is.

A fentieknél specifikusabb és érzékenyebb kérdés a munkakör módosítása abban az esetben, amennyiben a várandós munkavállaló a gyermeke egyéves koráig orvosi vélemény alapján nem foglalkoztatható korábbi munkakörében. Ilyen körülmények között a munkáltató köteles a munkavállalónak olyan másik munkakört felajánlani, melyben egészségi állapotára tekintettel biztonságosan foglalkoztatható. Ezen kötelezettségének a gyakorlat alapján a munkáltató eleget tehet azzal is, ha a munkakör feltételeit akként módosítja, hogy a változások eredményeképpen a várandós munkavállaló továbbra is elláthatja eredeti feladatait. Látható ugyanakkor, hogy ez az eset mindenképpen orvosi szakkérdéstől függ, önmagában tehát a módosításhoz nem elegendő az a tény, hogy a várandós munkavállaló nem érzi magát alkalmasnak a korábbi munkakör ellátására vagy személyes aggályai merülnek fel azzal kapcsolatban.

A munkaviszonyban általános jelleggel fennálló együttműködési kötelezettségre tekintettel, a munkáltató által a fenti esetben felajánlott munkakör elfogadása alapos indok nélkül nem tagadható meg. Ha azonban nincs másik munkakör, mely a várandós munkavállaló egészségi állapotának megfelelne, őt a munkavégzés alól fel kell menteni, és erre az időre számára a munkaszerződés szerinti alapbérét megfizetni. A módosított munkakör nem eredményezhet visszaesést a bérben, tehát legalább a munkaszerződés szerinti alapbért új munkakör biztosítása esetén is szükséges kifizetni a munkavállaló részére.


dr. Heinrich Renáta

Kategóriák: Munkajog - Munkaszerződés

Címkék: munkabér, munkaszerződés, munka törvénykönyve, munkakör, terhesség, várandós

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2018. január 26., (23 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép