Ügyfélbeszámolók

Lelkiismeretes segítség

Takács Lajos Zsolt, Csénye

Egyik délután munkahelyem udvaráról szerettem volna kiállni.... A kapubejárón ki kellett járnom, hogy körül tudjak nézni, közlekedik-e valaki a járdán, vagy az úttesten.

A teljes történet

Esettanulmányok

Hibás mobiltelefon

Ügyfelünk azzal fordult hozzánk, hogy a vadonatúj, kereskedésből vett mobiltelefonja egy hét használat után meghibásodott. Visszavitte a kereskedésbe, ahonnan tovább küldték a forgalmazóhoz. A diagnosztika alaplap hibát jelzett, de az ügyfelünk három hét várakozás után sem kapta vissza egy hetes telefonját. Társaságunk megkeresésére, a kereskedéshez intézett felszólító levelünk hatására az ügyfelünk rövid úton kapott egy új telefonkészüléket, mivel az általa beküldött telefon nem volt javítható. Ügyfelünk elégedetten köszönte meg hathatós segítségünket, mely gyors, szakszerű mivolta miatt rövid úton elérte célját.

A teljes történet


A tűzgyújtási tilalomról

2017. április 20.

Gondolta volna, hogy a szabadtéri tüzek kialakulásának veszélye nem csak nyáron, de tavasszal is legalább akkora figyelmet érdemel? Télen a talaj közeli növényzet kiszárad, a tavaszi tettvágy pedig arra ösztönzi az ingatlanok tulajdonosait, hogy kertjeiket, udvarukat az összegyűjtött növényzet elégetésével készítsék fel a kerti munkálatokra. Ezen kívül a tavaszi kirándulások kedvelt alkalmak az erdei szalonnasütéshez, de otthon is előkerülnek a bográcsok. Akár avarégetésről, akár sütés-főzésről legyen szó, tűzgyújtás során az alábbiakra kell ügyelnünk.

Külterületen csak akkor gyújthatunk tüzet, ha azt jogszabály megengedi. Így erdőkben a kijelölt tűzrakó helyeken, gondosan ügyelve arra, hogy a tüzet ne hagyjuk felügyelet nélkül. A tűzrakó hely környékét előzetesen tisztítsuk meg a levelektől, faágaktól, így megelőzhetjük, hogy a tűz átterjedjen az erdőre. Készítsük elő a tűz eloltásához szükséges anyagokat és eszközöket. Távozásunk előtt győződjünk meg arról, hogy a tűz ténylegesen kialudt.

A kültéri növényzet, így pl. a tarló égetéséhez a speciális ismeretek mellett annak engedélyeztetése is szükséges.

Belterületen az avar és kerti hulladék égetése általánosan tiltott! A tilalom alól önkormányzati rendelet adhat felmentést az égetés feltételeinek meghatározásával. Önkormányzati rendelet hiányában tehát nem áll módunkban az avar vagy más növényzet elégetése. Saját belterületi ingatlanunkon a kerti grillezés, bográcsozás megengedett. Természetesen a tűz felügyeletéről, továbbterjedésének megakadályozásáról és szakszerű oltásáról gondoskodnunk kell.

Időjárási helyzettől és egyéb körülményektől függően a hatóság országos és helyi szinten is elrendelhet tűzgyújtási tilalmat. Jelenleg Magyarország teljes területén tűzgyújtási tilalom van, mely visszavonásig érvényes. A pontos helyzetről a katasztrófavédelem honlapján tájékozódhatunk. Ügyeljünk arra, hogy az országos tilalom visszavonása nem jelenti automatikusan a helyi tilalom feloldását is!

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Amennyiben valaki túrát, erdei kirándulást tervez, mindenképpen tájékozódjon, hiszen jelenleg még a kijelölt tűzrakó helyeken is tilos a tűzgyújtás. Az otthoni grillezés, szabadtéri főzés, a fenti tűzvédelmi szabályok betartása mellett a tilalom idején is megengedett. 

Amennyiben mód van rá, fontoljuk meg a növényzet komposztálását annak elégetése helyett. A növényégetés egészségügyi és környezeti kockázatokkal jár, a szabadtéri tűzesetek 99%-át pedig emberi gondatlanság okozza. Bár az illegális kültéri tűzgyújtás- és szemétégetés akár 100.000,- Ft bírságot is vonhat maga után, sokkal inkább érdemes a hulladékégetés közvetlen melléktermékeinek, így pl. a szállópornak a levegőbe juttatásával okozott egészségügyi kockázatra figyelnünk. Hívjuk fel közvetlen lakókörnyezetünkben szabálytalanul égetők figyelmét az előírások betartására, és magunk is ügyelünk azokra!


dr. Gombolai Éva

Kategóriák: Polgári törvénykönyv

Címkék: tűzvédelem, tűzgyújtási tilalom

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2017. április 20., (94 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép