Tűzgyújtási tilalom kerten belül?

Ősszel minden vidéki kerttulajdonos tapasztalhatja, hogy a kerti munkálatok következménye az égetés. Ennek azonban igen szigorú szabályai vannak, melynek a vége akár egy nagyobb bírság is lehet.

Főszabály szerint, a tűzgyújtási tilalom a NÉBIH Erdészeti Igazgatósága által lesz elrendelve, amennyiben az időjárási viszonyok, csapadékmentesség és egyéb körülmények indokolják. Ez tulajdonképpen a fokozott tűzveszély időszakát jelenti. Ebben az esetben teljes tilalom irányadó.

Kevesen tudják, hogy főszabály szerint, egységesen ugyancsak tilos a kerti zöld hulladék égetése. Ezt egy belügyminisztériumi rendelet írja elő, ugyanakkor, az egyes önkormányzatok külön rendeleteikben ez alól kivételt tehetnek. Ebben az esetben, pontosan meghatározásra kerül, hogy milyen napokon, milyen időben lehetséges az égetés, és mi az, amely eltüzelhető. Ez általában csak a zöld hulladékra szokott vonatkozni, így egyértelműen kijelenthető, hogy kifejezetten tiltott a műanyag, veszélyes anyagok (pl. lakozott fa, stb.) égetése, mivel környezetszennyező és károsító.

Tűzgyújtási tilalom elrendelését a kertben az értintett önkormányzatok is megtehetik, így ekkor ez kifejezetten tilos.

Aki a fenti szabályokat nem tartja be, úgy egyértelműen bírság megfizetésére köteles. Ha az érintett személy az önkormányzati rendelet előírásait szegi meg, akkor az itt meghatározott bírságot kell megfizetnie. Ennek összege 20.000,- Ft- 60.000,- Ft-ig terjed. Ugyanakkor az a személy aki a szabályok megszegésével egyben tűzet is okozott, akár 3.000.000,- Ft-ig terjedő bírság megfizetésére is kötelezhető, ha az oltásban a tűzoltóságnak részt kellett vennie.

A fentiek alapján tehát nemcsak a bírság magas összege, de az okozott tűz veszélyessége és következményei miatti is célszerű kellő körültekintéssel és gondossággal, a szabályok betartásával eljárni.