Szent a béke? II.

Korábbi cikkünkben egy lábbeli hibás teljesítése kapcsán összefoglaltuk, ki, milyen esetekben fordulhat békéltető testülethez, milyen előfeltételei vannak az eljárásnak, s mik a kizáró tényezők. Ismertettük Edit cipő hibás teljesítéssel kapcsolatos kálváriáját. Alábbi cikkünkben kifejtjük, milyen eredménnyel zárulhat a procedúra általánosságban, s történetünk főhőse elégedetten távozott-e a testületi eljárást követően.

A cikk előzménye ITT olvasható.

A kérelem benyújtását követően legkésőbb 60 napon belül meghallgatást tart a testület. Vannak azonban olyan ügyek is, melyek kizárólag írásban, meghallgatás tartása nélkül kerülnek elbírálásra. A teljes eljárás pedig főszabály nem tarthat tovább 90 napnál.

Az egyezségkötés a legfőbb cél, így ha arra hajlandók a felek, a tanács határozatával jóvá is hagyja azt. Ellenkező esetben pedig tovább folytatja az eljárást, melynek eredményeképpen úgynevezett kötelezést tartalmazó határozatot hoz, vagyis a kérelemben foglaltakkal egyetért, netán azt elutasítja.

Egyezség hiányában milyen döntést hozhat a testület? Végrehajtható a döntés?

A válasz attól függ, az érintett vállalkozás az eljárás kezdetén, vagy akár a döntés meghozataláig alávetette-e magát a tanács döntésének.  Ha igen, a tanács kötelezést magában foglaló határozatot hoz. Alávető nyilatkozat hiányában pedig ajánlást tesz.

Ha a vállalkozás nem teljesíti határidőben a határozatban foglaltakat, a fogyasztó kérheti a bíróságtól, hogy azt lássák el végrehajtási záradékkal, s kezdeményezheti a végrehajtási eljárást.

Alávetési nyilatkozat híján, ajánlás esetén, ha nem teljesít a vállalkozás, a testület a kérelmező neve nélkül nyilvánosságra hozza ajánlását.

Edit ügyében egyezség született, s bár a cipőüzlet nem vetette alá magát a testület döntéseinek, javítás helyett kicserélték a gyermekcipőt. Edit legnagyobb elégedettségére a jogvita gyorsan, két hónap leforgása alatt békés úton, s nem utolsó sorban ingyen rendeződött.