Goodwill Consulting: Megújuló energiával az épületek korszerűsítéséért

2019. november 11-től benyújthatóvá válik a legújabb energetikát támogató pályázat, a GINOP 4.1.4.. A konvergencia régióban található mikro-kis- és középvállalkozások újabb lehetőséget kapnak épületeik energiafelhasználásának csökkentésére, illetve a hűtési- és fűtési rendszerek korszerűsítésére.

A pályázók köre tehát azok a vidéki KKV-k, amelyek rendelkeznek minimum egy lezárt üzleti évvel, alkalmazotti létszáma minimum egy fő, rendelkezik magyarországi székhellyel, vagy olyan Európai Gazdasági Térségben székelő társaság, melynek telephelye vagy fióktelepe megtalálható Magyarországon. Egyéni cégek, egyéni vállalkozók is indulhatnak a vállalkozáson, azonban konzorciumi formában való pályázásra nincs lehetőség.

A pályázat során a 15 kWp-et meghaladó névleges teljesítményű napelemes rendszerek telepítése is támogatott, amely nagymértékben hozzájárulhat vállalkozásának energiafelhasználásának csökkentéséhez. Továbbá önállóan támogathatóak az egyéb megújuló energiafelhasználás növelését és az energiahatékonyság javítását szolgáló tevékenységek is, amennyiben a fejlesztendő épület energetikai minőség szerinti besorolása legalább két szintet javul DD besorolás alatti épületek esetében. DD besorolású, vagy e feletti épületek esetében nem elvárt a legalább kétszintnyi javulás.

Fontos megjegyezni, hogy azok az épületek kerülhetnek korszerűsítés alá, amelyek 2006. december 31.-t megelőzően épültek, vagy újítottak fel, viszont statikai szakvéleménnyel igazoltan nem rendelkeznek állékonysági problémával. A beruházásnak igazoltan energia-hatékonysági fejlődést kell eredményeznie és/vagy megújuló energiaforrás felhasználására kell irányulnia, ezzel egy időben pedig törekednie kell az üvegházhatás csökkentéséhez, kivéve azon épületek energiahatékonysági fejlesztéseit, amelyek jelenleg és a fejlesztést követően is megújuló fűtési rendszert alkalmaznak.

Támogatható tevékenységnek tekinthető tehát:

Megújuló energiafelhasználás növelését célzó tevékenységek

–           Napkollektoros rendszer telepítése;

–           brikett, pellet, faapríték, faelgázosító kazánrendszer kiépítése;

–           napelemes rendszer telepítése hálózati villamosenergia-termelés céljából;

–           hőszivattyú rendszerek alkalmazása fűtésre és/vagy hűtésre és/vagy használati melegvíztermelésre és/vagy fűtésrásegítésre.

Energiahatékonyság javítására vonatkozó tevékenységek

–           Az épületek hőtechnikai adottságainak javítása, hőveszteségének csökkentése;

–           épületek fűtési, hűtési és használati melegvíz-rendszereinek korszerűsítése;

–           meglévő bel- és kültéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítása.

Önállóan nem támogatható tevékenységek közé tartoznak a kiskapacitású napelemes rendszer telepítése hálózati villamosenergia-termelés céljából, kizárólag a fejlesztésben érintett épület és az abban folyó gazdasági-termelési folyamatok villamosenergia-ellátásához, valamint az épületek nyári hővédelmének javítása, árnyékoló- vagy árnyékvető szerkezetek beépítése.

A beruházási költségek, mint építés bekerülési értéke, és/vagy egyes járulékos költségek munkadíj, finanszírozható az elnyert támogatási összegből.

A támogatási intenzitás maximum 55% lehet, az elnyerhető összeg pedig 3 és 100 millió forint között kerül meghatározásra.

Amennyiben a lehetőség felkeltette érdeklődését, kérje ingyenes tanácsadásunkat az adatlap kitöltésével

ide kattintva,külső

és kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot.

A pályázatok már benyújthatóak, így nem éri meg késlekedni!

Goodwill Consulting Kft. – Információból fejlesztés, a fejlesztésből siker