Síelni készül? Ezekre figyeljen a biztosítás megkötésekor!

Egy nő elesett síelés közben. Megsérült a lába.
Ahogyan az időjárás egyre hidegebbé válik, az őszi kirándulások időszakát lassanként felváltja a síszezon. Hazánkban is egyre népszerűbbek a különböző téli sportok, s évről évre egyre többen keresik fel valamely szomszédos ország sípályáit síelés vagy éppen snowboardozás céljából.

Szerencsére ma már igen elterjedt gyakorlatnak mondható, hogy a síelni készülők speciális, több biztosító által is kínált, kifejezetten síelésre kifejlesztett biztosítást kötnek külföldön tartózkodásuk idejére. E biztosítások célja kettős: egyrész védelmet nyújtanak akkor, ha minket vagy valamely családtagunkat éri baleset, illetve védelmet nyújtanak azokra az esetekre is, ha akaratunk ellenére mi vagy valamely családtagunk okozna balesetet (felelősségbiztosítási elem).

Ez utóbbi esetben, sajnos igen valószínű, hogy több fronton is szükséges a biztosító által nyújtott védelem. Nem ritka ugyanis, hogy a síbalesettel összefüggésben külföldön szabálysértési vagy akár büntetőeljárást indítanak velünk szemben, így szükségessé válik külföldi jogi képviselő igénybevétele. Ezen túlmenően a balesetet elszenvedett fél, az őt ért sérelemért kártérítési igénnyel léphet fel velünk szemben, továbbá ha orvosi ellátásra szorult, úgy a külföldi ország társadalombiztosítási szerve is követelheti, hogy fizessük meg számára a szükségessé vált orvosi költségeket. Továbbá számolni kell az eljárási költségekkel is.

A fenti költségek összességében igen komoly anyagi megterhelést jelent, így az utasbiztosítás megkötésekor mindenképpen érdemes figyelni arra, hogy a felelősségbiztosítási elem kellő fedezetet nyújtson a biztonságos kint tartózkodáshoz.

Fontosnak tartjuk azt is megjegyezni, hogy az utasbiztosítás feltételei alapján a biztosítók általában mentesülhetnek a felelősség alól, ha a biztosított szervezetében szeszesital fogyasztásából származó alkohol van, s véralkohol szintje elér egy bizonyos mértéket. A balesetek megelőzése érdekében, valamint a későbbi vitás helyzetek elkerülése érdekében sípályán történő tartózkodásunk idején célszerű kerülni az alkoholfogyasztást.

A biztosító helytállási kötelezettségének azonban mindig van egy felső korlátja, a biztosító csak az által meghatározott értékhatárig, biztosítási összegig tartozik helytállni az általunk okozott balesetből eredő károkért.

A biztosítás megkötésekor nem csak arra kell fokozott figyelmet fordítani, hogy az mire terjed ki, hanem érdemes kiemelt figyelmet fordítani arra is, hogy ilyen helyzetekben mi a biztosító felelősségének felső határa. Abban az esetben ugyanis, hogyha a biztosító kifizette az a maximális összeget, melyre a szerződési feltételek alapján köteles volt, sajnos a további felmerült költségek minket fognak terhelni.

Tekintettel arra, hogy a környező külföldi országokban, mind az orvosi ellátás, mind az ügyvédi közreműködés költsége, mind pedig a megítélhető kártérítés mértéke gyakran eléri a több ezer eurót, így a legtöbb esetben megéri a drágább, ám magasabb biztosítási összeggel rendelkező utasbiztosítást megkötni. Annak sincs akadálya, hogy egyidejűleg, ugyanarra az időszakra párhuzamosan akár több utasbiztosítással is rendelkezzünk, megsokszorozva ezáltal a biztosítók helytállási kötelezettségének mértékét.