Nyolc óra munka – vagy több?

Egy fiatal férfi késő este az irodában dolgozik.
Munkakörönként eltér, hogy mit tekintünk az év nehezebb szakaszának, egy azonban biztos: bizonyára rengeteg munkavállaló szembesült már azzal, hogy feladatait csak akkor tudja ellátni, ha túlteljesíti az elvárt nyolc órát. Vajon beszélhetünk-e ilyenkor rendkívüli munkáról, s jár-e a bérpótlék?

A hatályos törvény meglehetősen egyértelműen fogalmaz, hiszen tételesen meghatározza, mit tekinthetünk rendkívüli munkának: az olyan munkavégzést, mely az elszámolási időszakon vagy munkaidőkereten felül történik, az ügyeletet, illetőleg a munkaidőbeosztástól eltérő teljesítést. Így, ha például hétfőtől péntekig minden nap reggel kilenc és délután öt óra között kötelezettségünk munkát végezni, azonban a munkáltató szombati napon is behív bennünket dolgozni, vagy éppen este hét óráig tart igényt a munkánkra, egyértelmű, hogy túlóráról van szó, melyet a megfelelő pótlékkal kell honorálni.

De vajon mi a helyzet akkor, ha a munkáltató nem ad utasítást kifejezetten a túlmunkára, azonban a feladatmennyiség elkerülhetetlenné teszi az estébe nyúló munkavégzést? A bírói gyakorlat szerencsére már reagált erre a hazai viszonylatban nem ritka jelenségre.

A jogalkalmazás szerint így külön utasítás nélkül is megállapítható rendkívüli munkavégzés, ha a munkáltató a rendkívüli munkateljesítményt tudomásul veszi, s ez a teljesítmény a munkáltató érdekében áll, indokolt és szükséges is (például határidők megatartása miatt).

Önmagában az, hogy munkaidő után még a munkavégzés helyén tartózkodik a munkavállaló, nem alapoz meg díjazási igényt, azonban, ha a munkavállaló igazoltan és ellenőrzött módon többletmunkaidőben végez túlmunkát, külön elrendelés nélkül is kérheti a pótlékot.

Bejegyzés adatai

dr. Heinrich Renáta fényképe

Szerző: dr. Heinrich Renáta

jogi előadó

Diplomáját 2016-ban szerezte meg az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd rövid ügyvédjelölti pályafutás után októberben a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt-nél helyezkedett el. Szívügye elsősorban a munka- és szociális jog, emellett érdeklődik a peren kívüli alternatív vitarendezés és a kommunikáció iránt is. Célja, hogy a jogi tudást közérthetően és életszerűen oszthassa meg másokkal, és minden relációban a gyengébb felet segíthesse.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 2 éve )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!