Milyen esetben kötelező a nemzetközi zöldkártya?

Egy férfi és egy nő egy kabrióban utazik a tengerpart mellett.
Montenegróban foglalt szállást nyaraláshoz? Esetleg a horvát tengerpartról hazafelé útba ejtik Mostart? Szüksége van nemzetközi zöldkártyára?

Skandináviából nem csak a jó krimik erednek, de a kötelező felelősségbiztosítások kölcsönös elismerésének rendszere is. Bár a gépjármű-forgalom, azon belül a nemzetközi forgalom mai mértéke össze sem vethető a 70 évvel ezelőttivel, a nemzetközi Zöldkártya Rendszer alapjai bizony a II. világháború utáni időkre nyúlnak vissza.

A rendszer létrehozásának két célja volt. Egyfelől biztosítani, hogy a károsult számára minél egyszerűbb legyen az őt ért (gépjármű) kár rendezése, így ne érjen senkit hátrány amiatt, ha külföldi gépjármű okoz közúti balesetet. Másfelől azt is biztosítani kívánták ezzel egyidejűleg, hogy a határátlépés folyamata minél egyszerűbb legyen, így ne kelljen sem külön ellenőrizni a kötelező felelősségbiztosítás meglétét, sem külön határbiztosításokkal fennakasztani azt.

A részes országok között létrejött egyezménynek köszönhetően így külön igazolásra nincs is szüksége a jármű vezetőjének. A zöldkártya helyettesítéseként az egyezmény tagországai kölcsönösen elfogadják az egyes tagországok illetékes hatóságai által az adott gépjárműre kiállított forgalmi rendszámot és a gépjárművön ovális mezőben külön elhelyezett országjelzést. Az Európai Unió tagországában kiadott ún. uniós rendszámok esetében még egyszerűbb a helyzet, hiszen az országjelzést a rendszám integrálva tartalmazza.

Ettől függetlenül a zöldkártya jó szolgálatot tehet abban az esetben, amennyiben baleset történik, hiszen a hatóságok felé azonnal megtörténhet a biztosítás adatainak a szolgáltatása.

Más esetekben pedig kifejezetten kötelező a zöldkártya kiváltása, amennyiben az alábbi országokba lépünk be járművel: Albánia, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Bosznia-Hercegovina, Irán, Izrael, Macedónia, Moldova, Montenegró. Speciális Koszovó helyzete, ahol határbiztosítás megkötése szükséges.

A külföldi utazás megtervezésekor – különösen azokban az esetekben, amikor nem uniós országokon is keresztülhaladunk –, tehát célszerű, adott esetben kötelező a zöldkártya kiváltása. Ezt a legtöbb biztosítónál online is igényelhetjük. Bizonytalanság esetén pedig forduljunk a MABISZ-hoz, ahol minden esetben aktualizált információhoz juthatunk a zöldkártya szükségességét illetően.

Bejegyzés adatai

dr. Gombolai Éva fényképe

Szerző: dr. Gombolai Éva

jogtanácsos

Jogi tanulmányait az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, illetve az Europa Universität Viadrinán (Frankfurt) végezte. Minisztériumi gyakorlatot követően ügyvédi irodában helyezkedett el, majd a D.A.S. Jogvédelmi Biztosítónál folytatta jogi pályafutását, ahol jelenleg is dolgozik peres- és médiaszakértőként. Munkajogi szakjogász tanulmányai mellett szenvedélye a nyelvtanulás, a cross core és a jóga.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 1 éve )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!