Mire figyeljen a munkáltató fiatal alkalmazottak esetén?

Két fiatal diák dolgozik a kávézóban: egy fiú és egy lány.
A tizennyolc évesnél fiatalabb foglalkoztatottakat a törvény fiatal munkavállalókként nevesíti, s számos speciális szabályt határoz meg rájuk nézve. Tekintettel arra, hogy a nappali rendszerű képzésben résztvevő tanulók legálisan vállalhatnak munkát az iskolai szünet tartama alatt – mely lassan időszerű – és tizenhat éves kortól a munkavégzés nem korlátozott, érdemes a legfontosabb szabályokkal jó előre tisztában lennünk.

A munkaidő és annak beosztása

Fiatal munkavállaló számára nem rendelhető el sem éjszakai munka, sem rendkívüli – tehát a munkaidőbeosztáson, munkaidőkereten felüli – munkavégzés! Munkaidőkeretben ugyan foglalkoztatható, azonban a keret tartama legfeljebb egy hét lehet, emellett a beosztás szerinti napi munkaideje a nyolc órát nem haladhatja meg.

A pihenőidő szabályai

Amennyiben a fiatal munkavállaló beosztás szerinti napi munkaideje meghaladja a négy és fél órát, számára legalább harminc perc munkaközi szünetet szükséges biztosítani; hatórás beosztás esetén ez negyvenöt percre emelkedik. Ezen túlmenően a fiatal munkavállaló évenként öt munkanap pótszabadságra is jogosult (utoljára abban az évben, amikor tizennyolcadik életévét betölti).

Néhány szó az idényjellegről

Sok esetben a diákok nem csak adminisztratív munkát vállalnak, hanem mezőgazdasági betakarítással, esetleg feldolgozással kapcsolatos tevékenységet is, melyek idényjellegűnek minősülnek. Ilyen munka esetén a munkaidőkeret általános jelleggel hosszabb is lehet az átlagosnál, illetőleg nem ritka a rendkívüli munkavégzés elrendelése sem. Fiatal munkavállalók esetén elsődlegesen a rájuk irányadó rendelkezéseket kell figyelembe vennie a munkáltatónak, így rendkívüli munkaidő vagy hosszabb munkaidőkeret számukra az idényjelleg ellenére sem rendelhető el.

dr. Heinrich Renáta fényképe

Szerző: dr. Heinrich Renáta

jogi előadó

Diplomáját 2016-ban szerezte meg az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd rövid ügyvédjelölti pályafutás után októberben a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt-nél helyezkedett el. Szívügye elsősorban a munka- és szociális jog, emellett érdeklődik a peren kívüli alternatív vitarendezés és a kommunikáció iránt is. Célja, hogy a jogi tudást közérthetően és életszerűen oszthassa meg másokkal, és minden relációban a gyengébb felet segíthesse.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 8 hónapja )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!