Nem mindegy, hogy mennyit fogyaszt!

Egy fiatal öltönyös férfi tankolja az autóját.
Ügyfelünk vadonatúj, benzinüzemű Nissan gépjárművet vásárolt egy kereskedésben. A gépjárműhöz mellékelt katalógus szerint a jármű várható vegyes fogyasztása nem éri el a 6 litert. Ő azonban jármű használata során azt tapasztalta, hogy az kb. 10 liter üzemanyagot fogyaszt el 100 kilométerenként.

A forgalmazó többször is hosszasan vizsgálta a járművet, beállításokat változtattak rajta, de a helyzet nem javult. Ügyfelünk kérte a jármű kicserélését, amitől a forgalmazó elzárkózott. Az ügybe bevontuk a márkaképviseletet is, de így sem sikerült peren kívüli megoldást találnunk.

Az ügyben pert indítottunk a forgalmazóval szemben, és kártérítést kértünk a többlet üzemanyag fogyasztás miatt. Bár a gépjármű laboratóriumi tüzelőanyag fogyasztási értéke sohasem egyezik meg a valós fogyasztási adattal, olyan nagy volt a különbség, hogy gyaníthatóan a megadott szabvány értéket sem teljesítette volna a jármű egy bevizsgálása során.

Végül, már a szakértői vizsgálat küszöbén meggondolta magát a kereskedés, és a márkaképviselettel együtt egy minimális ráfizetéssel biztosították Ügyfelünknek, hogy átüljön egy másik új gépjárműbe, ami magasabb felszereltségű, mint az előző. A perköltséget is megfizették az ügyben, ezért ez a történet is kedvezően zárult. Ügyfelünk hosszabb távon végül jobban járt az új gépjárművel, mintha kártérítést kapott volna a többlet üzemanyag fogyasztás miatt.