Kötelező-e a téli gumi használata?

Talán még az őszre való tekintettel nem aktuális az előbbi kérdés, azonban mégiscsak érdemes felkészíteni a járműveinket a téli időszakra. Mostani cikkünkben a téli gumiabroncsokkal kapcsolatos kérdéskört tekintjük át.

Minden évben felvetődik a kérdés, hogy vajon Magyarországon kötelező-e a téli gumi használata az autókon? A válasz röviden akár egyértelmű is lehetne, azonban jobban belegondolva, előfordulhatnak hátrányos jogkövetkezményei, ha az időjárásnak mégsem felelnek meg a jármű gumiabroncsai.

Egyelőre Magyarországon nem kötelező az évszaknak megfelelő abroncs használata. Nem képez önmagában bírságolási alapot, ha valaki nyári gumival közlekedik télen az utakon. Ugyanakkor vitán felüli, hogy ez így könnyebben teremt balesetveszélyes helyzetet, ami miatt nem érdemes kockáztatni.

Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy amennyiben egy közlekedési baleset során egyértelműen megállapítható, – például egy műszaki szakértő bevonásával – hogy a baleset megelőzhető lett volna az évszaknak megfelelő gumiabroncs használatával, az már felvetheti a szabálysértési felelősség kérdését. Így ezért sem éri meg kockáztatni.

Vannak azonban olyan európai országok, ahol a téli gumiabroncs és a hólánc használata – ha nem is általános jelleggel – télen kötelező. Ilyenek tipikusan a hegyvidéki területekben is bővelkedő országok, úgy, mint Ausztria, Horvátország, Olaszország. Mivel az érintett államokban eltérő, egyedi előírások vannak, ezért az országba történő belépés előtt érdemes ezekről külön tájékozódni.