Megújulóban a közlekedés!

Bár egyre többen használnak elektromos rollereket és segway eszközöket a forgalomban, jogi szabályozásuk még gyerekcipőben jár. Elkészült ugyan a jogalkotási javaslat, mely ezen kellékeket is – teljesítményük szerint különböző kategóriákba sorolva – a járművek égisze alá vonná, ez ugyanakkor csak az első lépés.

Jelenleg az ilyen eszközöket használókra nem vonatkoznak külön KRESZ-szabályok, így ténylegesen gyalogosként kell tekintenünk rájuk közlekedés során. Tekintettel azonban használatuk módjára és sebességükre, nem pusztán a járművé nyilvánításról szükséges dönteni, hanem ennek következményeként számos további kérdésről is. Használhatják-e közlekedésük során kiskorúak az elektromos eszközöket és hány éves kortól? Szükséges-e hozzá szülői felügyelet vagy hozzájáruló nyilatkozat? Milyen felszerelés mellett vehető igénybe egy elektromos roller vagy segway?

Jogi oldalról véleményünk szerint különös jelentősége van annak, hogy közlekedés során az ilyen eszközök használatát fokozott veszéllyel járó tevékenységként értékeljük-e. Az általuk okozott károk tekintetében ez igen nagy horderejű kérdés, hiszen amennyiben veszélyes üzemi felelősséget tartunk megalapozottnak, a kárfelelősségi szabályok is ennek megfelelően alakulnak.

Általánosságban elmondható, hogy veszélyes üzem minden olyan tevékenység, amely rendellenesség esetén az átlagoshoz képest fokozottabb kockázatot hordoz magában. A bírósági gyakorlat szerint ilyennek minősülhet a gépi működtetésű berendezések használata – ezen kritériumokat álláspontunk szerint az elektromos eszközök kimeríthetik.

Hangsúlyozni kívánjuk, hogy a fentiek eldöntése természetesen a jogalkotó feladata, melyhez számos európai példa szolgálhat iránymutatásként: a német jogban például leginkább a kerékpárokéhoz hasonló a szabályozás.

Bejegyzés adatai

dr. Heinrich Renáta fényképe

Szerző: dr. Heinrich Renáta

jogi előadó

Diplomáját 2016-ban szerezte meg az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd rövid ügyvédjelölti pályafutás után októberben a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt-nél helyezkedett el. Szívügye elsősorban a munka- és szociális jog, emellett érdeklődik a peren kívüli alternatív vitarendezés és a kommunikáció iránt is. Célja, hogy a jogi tudást közérthetően és életszerűen oszthassa meg másokkal, és minden relációban a gyengébb felet segíthesse.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 1 éve )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!