Koccanás után kihagyható a biztosító?

Két autó összeütközött. A két sofőr a kár mértékét nézi.
Elegendő egy nagyobb lendülettel kivitelezett tolatás vagy egy tizedmásodperc késedelemmel megnyomott fékpedál, és máris megtörténik a koccanás. Gyakran nem kérdéses a részes felek között, hogy ki felel a közúti balesettel okozott kárért, ami esetenként – ránézésre – nem is tűnik súlyosnak.

Ilyen esetekben nem ritka, hogy a vétkes fél azonnal felajánlja, hogy a biztosító kihagyásával rendezzék a felek egymás között a kártérítést, habár rendelkezik kötelező gépjármű- felelősségbiztosítással. Belemenjünk károsultként egy ilyen ajánlatba? Károkozóként szabályos, és megéri nekünk a kötelező felelősségbiztosítónk kihagyása?

Kezdjük azzal, hogy amennyiben személyi sérülés történik, úgy kötelező kihívni a rendőrséget. Ilyen esetben sem károsultként, sem károkozóként ne kezdjünk el a helyszínen egyezkedni. A későbbiekben erre még sor kerülhet, de a hatósági intézkedés megkerülhetetlen. Ez vonatkozik külföldi résztvevőre, illetve arra az esetre is, ha a másik fél elhagyja a helyszínt, vagy ha vitás a felelősség kérdése.

Egyéb esetekben a károkozó felelősségbiztosítója felé áll fenn kárbejelentési kötelezettség. Ennek határideje károsultként 30 nap, károkozóként 5 (!) munkanap.

Amennyiben ezt a határidőt elmulasztjuk, az nem jelenti a biztosító mentesülését, vagyis a későbbi bejelentés alapján is térítenie kell a biztosítónak, de ha lényeges körülmények kideríthetetlenné válnak, akkor ez a késedelmes fél terhére fog esni.

Mérlegelhetjük, hogy mit nyerhetünk egy akár azonnali egyezséggel. Kisebb kár esetén a károkozó félnek kedvezőbb lehet, ha a biztosító kihagyása miatt bonus-malusa nem romlik. Ugyanakkor a bonus-malus rendelet szerint az üzemben tartó jogosult arra, hogy a biztosítónak a kártérítés kifizetés teljes összegéről szóló írásbeli értesítését követő 45 napon belül a kártérítés teljes összegét a biztosítónak megfizesse. Ezáltal az üzemben tartó bonus-malus besorolása nem romlik.

Mivel a bonus-malus mindenképpen ugyanannyi fokozattal romlik a biztosító által kifizetett összegtől függetlenül, a biztosítós ügyintézés időtartamának megspórolása, az ügy gyors lezárása is motiváló tényező lehet. Ugyanez vonatkozik a károsult félre is: úgy tűnhet, hogy egy fix összeg villámgyors kifizetése előnyösebb, mint a biztosítós ügyintézés, így nyerhetünk az egyezséggel.

A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a gyors döntések utólag tévesnek bizonyulnak. A javítás során kiderülhet, hogy több elem károsodott, vagy az értékcsökkenéssel nem számoltunk. Előfordul, hogy a helyszínen még oly együttműködő károkozó pálfordulása miatt kútba fullad az ügy, vagy a károsult jelentkezik újabb és újabb követelésekkel.

Mindkét fél érdeke azt diktálja tehát, hogy a baleseti bejelentőt töltsék ki a felek, hogy a károkozás körülményei és adatai rögzítve legyenek írásban és lehetőleg fényképeken is. Egy teljeskörű kárbejelentéssel, a biztosító felé megtett felelősség-elismeréssel, ha nem is azonnal, de szakszerűen és megnyugtatóan zárulhat az ügy.

Önnek milyen tapasztalata van a felelősségbiztosítós ügyintézés időtartamával kapcsolatban?