Kivehetem-e nyáron az összes szabadnapomat?

Egy fiatal pár kocsikázik a nyári napsütésben.
Végre beköszöntött a nyár. A naptár szerint legalábbis. Hiszen az időjárás inkább őszi hangulatot idéz. Akár óvodás, kisiskolás gyermek szülőjeként, akár csak egy hosszabb kiruccanás szervezőjeként, felvetődhet a kérdés, kivehető-e egyszerre az éves – még fennmaradt – szabadság. Következő munkajogi tanácsunkból kiderül.

A Munka Törvénykönyve szerint, a szabadságot a munkavállaló előzetes meghallgatása után a munkáltató adja ki. A főnököt és a beosztottat is együttműködési kötelezettség terheli, így egyik fél sem dönthet önkényesen a szabadnapokat illetően.

A főszabály szerint a munkavállaló évente hét munkanap szabadsággal önállóan rendelkezik úgy, hogy azokat legfeljebb két részletben, kérésének megfelelően köteles kiadni a főnök. Ez a szabály nem vonatkozik azonban a munkaviszony első három hónapjára.

Ezen túlmenően pedig, hacsak a főnök és beosztottja másképpen nem állapodnak meg, a szabadságot úgy kell kiadni, hogy a munkavállaló évenként egyszer, minimum tizennégy napra elmehessen pihenni. Ez a tizennégy egybefüggő nap nem munkanapot jelent. Abba beleszámítandó a heti pihenőnap, így általános munkarend szerint a hétvége is.

Arra a kérdésre, hogy kivehető-e nyáron, egyszerre az összes szabi, a válasz sajnos nem. Ahhoz munkáltatói engedélyre van szükség minden egyes esetben.

A szabadság kivételére vonatkozik az a szabály is, hogy a szándékot annak kezdete előtt tizenöt nappal közölni kell. Akár a főnök adja ki, akár a munkavállaló kérelmezi. Hiszen főleg egy hosszabb távollétre a munkáltatónak is fel kell készülnie helyettes állításával. Illetve a többi alkalmazott szabadságát is figyelembe kell vennie, össze kell hangolnia, a megfelelő működés folyamatos fenntartása érdekében.