Kirúghatnak, ha várandós vagyok?

Egy pincérnő éppen a rendeléseket kezeli a számítógépen.
Ügyfelünk öt hónapja dolgozott egy cukrászában, ahol bár számtalan ponton sértett a munkáltató szabályokat. Ennek ellenére jól érezte magát a kollégái között, és lelkiismeretesen végezte a munkáját. A próbaidő sikeresen eltelt, ezt követően azonban kiderült, hogy ügyfelünk várandós. Már ekkor igénybe vette a segítségünket, hogy adjunk a számára tájékoztatást, milyen jogai vannak, elküldhetik-e amiatt, hogy ő gyermeket vár.

Tőlünk természetesen azt a választ kapta, hogy a hatályos szabályok értelmében őt munkáltatói „rendes” felmondással nem küldhetik el, maximum indokláshoz kötött azonnali hatályú felmondással. Ügyfelünket megnyugtattuk, aki jogai ismeretében közölte a munkáltatójával az állapotát.

A munkáltató azonnal nem reagált a hírre, azonban egy hét múlva gazdasági okokra hivatkozva egy munkáltatói felmondást adott ügyfelünk kezébe, és addig nem engedték el, amíg a papírt nem írja alá. Bár ez közös megegyezésű munkaviszony megszüntetésnél jár érdemi jogkövetkezménnyel, ezzel is erősíteni akarta a pozícióját. Felmondásában arra hivatkozott, hogy nem tudnak terjeszkedni, és a jelenlegi helyhez viszonyítva túl sokan dolgoznak. Felajánlotta, hogy a felmondási idő kitöltése nélkül, az utolsó hónap kifizetésével hazaküldi a hölgyet, és ezzel úgy gondolta, eredményesen lezárta ezt a kellemetlen esetet.

Mielőtt bármilyen peres eljárás szóba került volna, először is bizonyítékot kellett „kreálni” a munkáltatóval szemben, amire egy egyezkedés vagy peres eljárás során hivatkozhatunk, ugyanis ügyfelünk várandósságát csupán szóban közölte. A jelenlegi munkajogi szabályok lehetőséget adnak arra, hogy a munkáltatót hivatalosan a felmondás közlését követően meghatározott határidőn belül is lehessen a terhességről értesíteni, ami után 15 napon belül a munkáltató semmissé teheti a felmondást.

Jelen esetben az volt a fő cél, hogy a kismama visszakapja az állását, hiszen egy terhes nő nagyon nehéz helyzetbe kerül, ha elbocsátják. Több olyan támogatás is van, pl. csed és gyed, amely csak akkor jár a kismamának, ha a szülés előtt biztosított volt. Munka nélkül ez a lehetőség sajnos elveszik, új munka találása is nagyon nehéz, ez hosszú évekre nehéz anyagi helyzetet idézhet elő. Emellett egy hosszú pereskedés sem éppen ideális ebben az időszakban.

Miután a munkáltató sokáig nem reagált a megkeresésre, telefonon is felvettük vele a kapcsolatot. Ezt követően a felmondást hivatalos levélben visszavonta a munkáltató, és ügyfelünk visszakapta az állását.

Mivel ügyfelünk veszélyeztetett terhes, ezért a várandósság további részében táppénzen lesz. Emiatt a munkáltató nem tudja a munkáját és az életét megkeseríteni, ugyanakkor ügyfelünk biztosítotti pozícióban marad, és így nyugodtan várhatja első gyermeke születését.