Tilos helyen fürdőzés

Két fiatal éppen a folyóba ugrál, és fürdőzik.
Tombol a nyár, és ilyenkor rendkívül kellemes érzés megmártózni a folyókban, tavakban. Mielőtt azonban erre „vetemednénk” érdemes tekintettel lenni arra, hogy ezt nem tehetjük meg ám akárhol. Ugyanis könnyen szabálysértési bírság lehet a vége.

Kevesen vannak tisztában azzal, hogy a magyar jogszabályok, különösen a szabálysértési törvény kifejezetten szabálysértésként nevesíti a tiltott helyen fürdést. Ennek elsődleges oka a biztonság és az emberi élet védelme. A fürdőzésre kijelölt helyeken tipikusan jelen van a baj esetén szükséges segítség, megfelelően körbe kerített vagy kibójázott, és a vízi közlekedés elől elzárt, védett terület.

Főszabály, hogy szabad vizekben, legyen szó folyókról, természetes vagy mesterséges tavakról, nem lehetséges szabadon fürdőzni. Ezt a fürdőzésre kijelölt helyeken lehetséges megtenni.

A fürdés – a 46/2001 (XII.27.) BM rendelet alapján – ugyanakkor – a teljesség igénye nélkül – kifejezetten és nevesítetten tilos a hajóutakon, az azt jelző bóják, a hidak, vízlépcsők, vízimunkák, kikötők 100 méteres körzetében. Szintén tilos fürdeni az egészségre ártalmas vizekben, ott, ahol ezt kifejezetten tiltó tábla jelzi, valamint a határvizekben, folyókban.

Amennyiben a fürdőzésre előírt szabályokat megszegjük, úgy akár a rendőrség, akár a közterület-felügyelet, vagy a természeti és a halászati őr is bírságolhat a helyszínen. Itt lényeges a tettenérés, és amennyiben az érintett személy azt elfogadja, akkor további jogorvoslatra nincs lehetősége. Ellenkező esetben, a hatóság szabálysértési eljárásban vizsgálja a felelősséget, és akár 150.000,- Ft-ig terjedő bírság kiszabására is sor kerülhet.

A fentiek jól mutatják, hogy milyen súlyos következménye lehet annak, hogyha nem megfelelő helyen fürdik valaki, arról nem is beszélve, hogy micsoda kockázattal járhat ez az élete és biztonsága vonatkozásában.