Hitelesek mentőöve

Több hónapja hallani híreket arról, hogy a kormány és a bankok szövetsége egyeztet a banki hitelesek védelméről.

Tudomásunk szerint, a fenti témában – a Bankszövetséggel kötött megállapodás alapján – készült jogszabályt az Országgyűlés megszavazta, így az előreláthatólag az ősszel hatályba is lép. Mostani cikkünkben a megsegítő csomag főbb pontjait foglaljuk össze Olvasóink számára.

A csomag első pontjában rögzítésre került, hogy a devizában megkötött hitelszerződések kapcsán, a deviza-árfolyamot az állam fixen rögzíti. Így a svájci frank mértékét 180 forintban, az euró árfolyamát 250 forintban, míg 100 japán jent 200 forintban rögzítenek. Az adósok ezeken a rögzített árfolyamokon legfeljebb 2014 végéig törlesztheti hátralékaikat. 

Ezen felül, újra lehetővé válik az euróban történő hitelfelvétel, azonban kizárólag azon személyek számára, akik egyrészről euróban kapják a fizetésüket, és az eléri a mindenkori minimálbér legalább tizenötszörösét. 
A megállapodás értelmében több adóst is hátrányként érinthet, hogy a kilakoltatási tilalmat 2011. július 1. napjával feloldják, azaz megkezdődhet a bedőlt hiteles ingatlanokból történő kilakoltatás. A Bankszövetséggel kötött egyeztetés eredményeként a kilakoltatások fokozatosan történnek majd meg, és kezdetben a nagy értékű, nagy alapterületű ingatlanokat fogja érinteni. 

További újdonság, hogy létrehoznak egy úgynevezett Nemzeti Eszközkezelő Alapot, melynek terhére, a nem fizető adósoktól megvásárolhatóvá válnak az ingatlanok. Ezzel párhuzamosan megnyílik a volt tulajdonosok számára az a lehetőség, hogy az érintett ingatlant bérleti jogviszony keretében használják, béreljék. 

Utolsó pontként a kedvezményes kamattámogatás nyújthat enyhülést az érintettek számára. Ugyanis azok az adósok, akik vállalják, hogy nagy alapterületű ingatlanukból, kisebb, gazdaságosabb ingatlanba költöznének, úgy ezen személyek számára az állam legfeljebb 5 éven át 3,5%-os éves kamattámogatást biztosít a hitelük törlesztése folyamán. Az érintettek véleménye alapján ez inkább prevenciós intézkedés, mellyel a jogalkotó a fizetési nehézségek elkerülését kívánja biztosítani az érintett adósok részére.