Az okmányaim fényképe is elegendő az igazoltatáshoz?

Egy rendőr igazoltat egy sofőrt.
Egy rendőrségi ellenőrzés alkalmával elegendő, ha csak a személyi igazolványunk, jogosítványunk, vagy a jármű okmányainak elektronikus változatát mutatjuk fel? Nézzük meg, mit mondanak a jogszabályok!

Modern, okostelefonok-uralta világunkban rengeteg adatot őrzünk a kis zsebszámítógépünkön. Hozzátartozóink, rokonaink születésnapjának időpontját, fényképeket, sőt akár az okmányainkról készült fotókat is.

A KRESZ (Közúti Közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet 5.§ (4) bekezdés) vonatkozó rendelkezése kimondja, hogy „a jármű hatósági engedélyét – ha jogszabály eltérően nem rendelkezik- a vezetőnek vezetés közben magánál kell tartania.

Az engedély másolatáról, fényképéről nem esik szó, ebből eredően az okmányról készített képfelvétel nem fogadható el igazoltatás esetén. Arról nem is beszélve, a modern photoshop alkalmazásoknak köszönhetően milyen könnyedén szerkeszthetnénk magunknak új okmányokat, szabad utat engedve a visszaéléseknek.

Így tehát az eredeti okmány hiányában az igazoltatást végző rendőr úgy jár el, mintha a járművezető nem rendelkezne érvényes útiokmánnyal.

Emellett szabálysértést is elkövet a sofőr, aki csupán az irat fényképét, másolatát tartja magánál. A közúti közlekedési szabályokat sérti meg kisebb fokban. A feljelentés megtételére pedig hivatalból köteles a hatóság eljáró tagja.

Fuvarozó cégeknél sajnos gyakran előfordul, hogy a munkaeszközként rendelkezésre bocsátott jármű okmányainak csupán a fénymásolatát adja át a munkáltató. Ekkor a fuvarfeladat teljesítése meg is tagadható a sofőr részéről, hiszen senki sem kényszeríthető szabálysértés elkövetésére.