Útlemondás biztosítás – Mikor lehet hasznos?

Egy fiatal férfi nyári kalapban ül az ágyon. Körülötte ott hevernek a csomagjai, ruhái. Szomorú. Valószínűleg elmarad a nyaralás.
A nyár beköszöntével megkezdődik a munkahelyi szabadságolások időszaka is. Az év fáradalmait pedig leginkább egy utazás során pihenhetjük ki. Már jó előre gondosan megválasztjuk a helyszínt, lefoglaljuk a szállást, s a repülőjegyek is megvannak, amikor valami közbejön. Szerencsés esetben a szállás ingyenesen lemondható, de mit kezdjünk a repülőjegyekkel? Ilyen esetben jön jól egy útlemondási biztosítás. Lássuk, mire kell ügyelnünk, hogy ne járjunk pórul!

Az első jó tanács, hogy mindig legyünk gyanakvók, és ne vegyük készpénznek azt, amit a biztosító ügyintézője mond nekünk. Hiszen a „bármi történhet, mindenre kiterjed” és az „itt érdemes megkötni, mert jobb ajánlatot nem találsz” igen hangzatos kijelentések, azonban baj esetén hiába hivatkozunk arra, hogy milyen tájékoztatást kaptunk, ha a szerződésben más szerepel.

Érdemes tehát fellapozni a szerződési feltételeket és a „mire terjed ki a biztosítási fedezet?” alpontot részletesen átolvasni. Általában akkor térít a biztosító, ha a szerződő vagy utastársa súlyos sérülést szenved az utazás előtt, váratlanul megbetegszik, netán meghal. Egyes esetekben közeli hozzátartozót, közeli munkatársat vagy az utastárs rokonait, közeli munkatársát ért sérülés, hirtelen megbetegedés esetén is fennáll a biztosító szolgáltatási kötelezettsége.

Ahogyan az más biztosítási termékeknél is lenni szokott, természetesen kizárt kockázatokkal az útlemondás biztosítás kapcsán is találkozunk. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan tényezők, melyek fennállása esetén nem térül vissza a repülőjegyünk, szállásunk ára. Ide sorolható például a már fennálló, ismert betegséggel összefüggésbe hozható egészségi állapot, ha az utasnak felmondanak munkahelyén, sőt akár az is, ha nem sikerül beszereznie az utazáshoz nélkülözhetetlen útlevelet, vízumot.