Airbnb a társasházban

Egy internetes felületen az Airbnb internetes felületét láthatjuk.
Látogatók és vendéglátók számára egyaránt előnyös az airbnb szolgáltatás, azonban a lakóközösség nem feltétlenül osztja az érintettek lelkesedését. Van-e jogi lehetősége a társasháznak a rövid távú hasznosítás korlátozására?

A rövid válasz egy egyszerű „igen” lenne, de érdemes néhány részletet tisztáznunk ezzel kapcsolatban.

Mielőtt airbnb tevékenységre adnánk a fejünket társasházi lakásunkat illetően, mindenképpen mélyedjünk el a társasház szervezeti és működési szabályzatában! Ez az irat ugyanis korlátozhatja a hasznosítás jogát, amennyiben azonban nem tartalmaz ezzel kapcsolatos tiltó vagy megszorító rendelkezést, saját tulajdonunkat jogunkban áll hasznosítani és rendelkezni azzal.

Amennyiben megkezdjük a tevékenységet, mert azt az okirat nem tiltja, ám utóbb a lakóközösségnek mégis problémát okoznak a szolgáltatás következményei, közgyűlési határozattal szintén módosítható a szervezeti és működési szabályzatot a jövőre nézve. A változtatáshoz az összes tulajdonostárs egyszerű többsége szükséges.

A módosítások ugyanakkor nem lehetnek visszaható hatályúak, nincs továbbá a közgyűlésnek lehetősége arra sem, hogy bármilyen pénzösszeg („bírság”, sérelemdíj) megfizetésére kötelezze a tevékenységet folytató tulajdonosokat. Ezt a Kúria 2017-ben született döntése is egyértelműen leszögezi.

Bejegyzés adatai

dr. Heinrich Renáta fényképe

Szerző: dr. Heinrich Renáta

jogi előadó

Diplomáját 2016-ban szerezte meg az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd rövid ügyvédjelölti pályafutás után októberben a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt-nél helyezkedett el. Szívügye elsősorban a munka- és szociális jog, emellett érdeklődik a peren kívüli alternatív vitarendezés és a kommunikáció iránt is. Célja, hogy a jogi tudást közérthetően és életszerűen oszthassa meg másokkal, és minden relációban a gyengébb felet segíthesse.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 2 éve )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!