Ügyfélbeszámolók

Lakásvásárlás - problémás kötbérfizetés

Csabai Zsuzsanna és párja, Bitvai Csaba

Az általunk kalkulált összeg 980 ezer Ft volt, a kivitelező azonban nem volt hajlandó 400 ezer Ft-nál többet fizetni, s ügyvédhez fordultak. Vettünk egy 5 lakásos társasházban egy lakást. 

A teljes történet

Esettanulmányok

Garancia a garancia?

Ügyfelünk egy nagy bútoráruházban vásárolt 200.000, - Ft-értékben egy kanapét, amely 2 hét rendeltetésszerű használat után fesleni kezdett. Ügyfelünk hiába ment be az ügyfélszolgálati osztályra panaszt tenni, az eladó nem volt hajlandó eleget tenni jótállási kötelezettségének, jegyzőkönyvet ugyan felvett az ügyfél panaszáról, de 3 hónapon keresztül semmilyen intézkedés nem történt az ügyben. 

A teljes történet


Munkavállalói biztosíték: egy vitás jogintézmény

2012. szeptember 24.

A 2012. július 1-jén hatályba lépett Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény új és ellenérzésekkel övezett intézménye a munkavállalói biztosíték.

A biztosíték intézménye sokak szerint egy újabb, a munkavállalóra hátrányos kikötés lehetőségét rejti magában. A munkavállalói biztosíték működő-képességét azonban majd csak a joggyakorlat fogja megmutatni.

A munkavállalói biztosíték kikötésére kizárólag a felek írásbeli megállapodása alapján kerülhet sor. A törvény tehát a jogintézmény alkalmazását nem teszi kötelezővé, valamint annak kikötésére nem kerülhet sor egyoldalúan a munkáltató részéről. A törvény szigorú kereteket határoz meg az intézmény alkalmazása során. Ilyen például az, hogy kizárólag olyan munkavállalótól kérhető a biztosíték, aki munkája teljesítése alkalmával más munkavállalótól vagy harmadik személytől pénzt, vagy más értéket vesz át, illetve részükre ilyen kifizetést, átadást teljesít, avagy ezt teljesítését közvetlenül ellenőrzi. A másik jogszabályi korlát a biztosíték mértékét szabályozza: annak összege ugyanis nem haladhatja meg a munkavállaló egyhavi alapbérének összegét.

Az átadott biztosítékot a munkáltató köteles megfelelően őrizni és kezelni. Ennek a kötelezettségének a teljesítésére elkülönített számlát kell nyitnia, a biztosíték összegét pedig ezen köteles őrizni.

Mire használhatja fel a munkáltató a biztosítékot? A törvény szerint a biztosítékot a munkáltató kizárólag kártérítési igényének kielégítésére használhatja fel, méghozzá a munkabérből történő levonás szabályai alapján. Kártérítési igény érvényesítése esetén ez elsősorban végrehajtható határozatot jelent, azaz a munkáltató bírói úton köteles követelni a felmerült kárának megtérítését. Kártérítési igényt a munkavállaló írásbeli hozzájárulása alapján is levonhat a biztosítékból a munkáltató.

Amennyiben a munkáltató az általa kezelt biztosíték terhére nem érvényesített kárigényt, úgy a munkaviszony megszűnésekor a biztosíték összegének jegybanki alapkamattal növelt összegét köteles visszafizetni a munkavállaló részére. Szintén vissza kell fizetni a kamattal növelt összeget abban az esetben, ha a munkavállaló munkaköre olyan mértékben változott meg, hogy feladatköre már nem terjed ki pénz vagy egyéb érték átvételére, kezelésére, őrzésére.

dr. Sándor Anita


Kategóriák: Munkajog - Munkabér

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2012. szeptember 24., (705 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép