Ügyfélbeszámolók

Csőtörés a szomszédban

Ügyfelünk ingatlanán kárt okozott a szomszéd épületben keletkezett csőtörés miatt kiáramló víz. Ügyfelünk rendelkezik lakásbiztosítással, azonban a saját biztosítója úgy gondolta, hogy a kárt a szomszédos épület lakásbiztosítója köteles megtéríteni. 

A teljes történet

Esettanulmányok

Elérhetetlen internet

Ügyfelünk mobil internet szolgáltatásra vonatkozó szerződést kötött, majd az eredeti szerződésben megadott lakcíméről elköltözött pár száz méterrel messzebb. A szolgáltatás az új lakhelyen teljesen használhatatlanná vált, mivel nem lehetett a weboldalakat megközelítőleg fél órás várakozás után sem megnyitni.

A teljes történet


Munkavállalói biztosíték: egy vitás jogintézmény

2012. szeptember 24.

A 2012. július 1-jén hatályba lépett Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény új és ellenérzésekkel övezett intézménye a munkavállalói biztosíték.

A biztosíték intézménye sokak szerint egy újabb, a munkavállalóra hátrányos kikötés lehetőségét rejti magában. A munkavállalói biztosíték működő-képességét azonban majd csak a joggyakorlat fogja megmutatni.

A munkavállalói biztosíték kikötésére kizárólag a felek írásbeli megállapodása alapján kerülhet sor. A törvény tehát a jogintézmény alkalmazását nem teszi kötelezővé, valamint annak kikötésére nem kerülhet sor egyoldalúan a munkáltató részéről. A törvény szigorú kereteket határoz meg az intézmény alkalmazása során. Ilyen például az, hogy kizárólag olyan munkavállalótól kérhető a biztosíték, aki munkája teljesítése alkalmával más munkavállalótól vagy harmadik személytől pénzt, vagy más értéket vesz át, illetve részükre ilyen kifizetést, átadást teljesít, avagy ezt teljesítését közvetlenül ellenőrzi. A másik jogszabályi korlát a biztosíték mértékét szabályozza: annak összege ugyanis nem haladhatja meg a munkavállaló egyhavi alapbérének összegét.

Az átadott biztosítékot a munkáltató köteles megfelelően őrizni és kezelni. Ennek a kötelezettségének a teljesítésére elkülönített számlát kell nyitnia, a biztosíték összegét pedig ezen köteles őrizni.

Mire használhatja fel a munkáltató a biztosítékot? A törvény szerint a biztosítékot a munkáltató kizárólag kártérítési igényének kielégítésére használhatja fel, méghozzá a munkabérből történő levonás szabályai alapján. Kártérítési igény érvényesítése esetén ez elsősorban végrehajtható határozatot jelent, azaz a munkáltató bírói úton köteles követelni a felmerült kárának megtérítését. Kártérítési igényt a munkavállaló írásbeli hozzájárulása alapján is levonhat a biztosítékból a munkáltató.

Amennyiben a munkáltató az általa kezelt biztosíték terhére nem érvényesített kárigényt, úgy a munkaviszony megszűnésekor a biztosíték összegének jegybanki alapkamattal növelt összegét köteles visszafizetni a munkavállaló részére. Szintén vissza kell fizetni a kamattal növelt összeget abban az esetben, ha a munkavállaló munkaköre olyan mértékben változott meg, hogy feladatköre már nem terjed ki pénz vagy egyéb érték átvételére, kezelésére, őrzésére.

dr. Sándor Anita


Kategóriák: Munkajog - Munkabér

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2012. szeptember 24., (1976 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép