Ügyfélbeszámolók

Menyasszonyi ruha pánik

Menyasszony Ügyfelünk az esküvő előtt 3 héttel azzal a problémával fordult hozzánk, hogy a megrendelésre elkészített menyasszonyi ruhája nem az általa választott anyagból készült el, sőt a szín sem stimmelt. 

A teljes történet

Esettanulmányok

Húz a kocsim!

Ügyfelünk vásárolt egy gépjárművet, megközelítőleg hatmillió forint értékben, ám az első vezetés alkalmával tapasztalta, hogy az balra húz.

A teljes történet


Milyen esetekben igényelhető utazási költségtérítés az orvosi ellátás során?

2017. május 25.

Betegség kezelése miatt orvoshoz járni nem öröm. Azonban, ha hosszabb utazást vesz igénybe a kezelésen történő megjelenés, akkor a biztosítottnak lehetősége van arra, hogy az utazásával járó költség megtérítését kérje. Ennek szabályait vesszük át.

Utazási költségtérítés vagy utazási utalvány formájában utólag kerül megtérítésére, vagy utazási költségtérítési utalvánnyal vehető igénybe. Az utazási utalvány utólagos elszámolásra, míg az utazási költségtérítési utalvány eleve az ingyenes utazásra jogosítja fel a pácienst az érintett tömegközlekedési járatokon. Ez legfeljebb 6 hónapra visszamenőleg érvényesíthető és a megállapított költségtérítést legfeljebb 1 éven belül kell felvenni.

Az utazási költségtérítésre az a személy jogosult, aki rendelkezik aktív társadalombiztosítási jogviszonnyal. Ugyanakkor sok esetben szükséges a beteg kora vagy állapota alapján az, hogy az utazás során kísérővel közlekedjen. Ebben az esetben a kísérő is jogosult lehet költségtérítésre. Ez kifejezetten akkor lehetséges, amikor a kísérő 16 éven aluli gyermeket kísér, vagy a beutaló orvos a beteg állapota miatt ezt kifejezetten szükségesnek tartja és a kezelő orvos is leigazolja a megjelenést.

Utazási költségtérítési utalványra az jogosult, aki rendelkezik közgyógyellátási igazolvánnyal, vagy krónikus betegsége miatt havonta legalább egy alkalommal rendszeres kezelésben vesz részt, vagy szakorvosi vélemény alapján a lakóhelyétől eltérő egészségügyi intézményben kerül ellátásra.

Az utazási költségtérítési utalvány kiállítására egyébként a beteg háziorvosa jogosult, így célszerű ennek igénylése kapcsán hozzá fordulni.

Ahogy arról fentebb szó volt, az utazási költségtérítés másik formája az utazási utalvány. Ebben az esetben vagy üzemanyag költséget, vagy legfeljebb 6 alkalommal történő kezelésen való megjelenés utazási költségét téríti a kormányhivatal.

Üzemanyag költségtérítésre csak és kizárólag akkor van lehetőség, amikor a beteg a tömegközlekedést állapota miatt nem tudja igénybe venni. Ezt a beutaló és a kezelő orvos jogosult igazolni. A tömegközlekedéssel való megjelenés esetében a megvásárolt menetjegy költsége számolható el, melyet bizonyítani kell a kormányhivatal felé.

Bármelyik megoldásról volna is szó, célszerű a rendszeres kezelések előtt akár a kezelő, akár házorvosnál az utazási költségtérítés módjáról érdeklődni. 


dr. Burján Zsuzsanna

Kategóriák: Társadalombiztosítás

Címkék: orvosi vizsgálat, társadalom biztosítás, betegség, költségtérítés

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2017. május 25., (269 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép