Ügyfélbeszámolók

Hiányzó alkatrészek

Ügyfelünk komplett számítógépes konfigurációt rendelt egy ismert számítástechnikai kereskedésből. A kiszállított csomag azonban nem tartalmazta az egeret és a klaviatúrát. A gyártói tájékoztatás szerint az adott fantázianevű csomagnak része ez a két eszköz is, amelyek nélkül a számítógép rendeltetésszerűen nem használható. 

A teljes történet

Esettanulmányok

Garancia vagy kedvezmény?

Ügyfelünk 2010 telén használt gépjárművet vásárolt, amely számos rejtett hibát tartalmazott. 

A teljes történet


Kártérítés az egészségügyi ellátás hiányosságai miatt

2017. február 6.

Minden betegnek joga van - jogszabályban meghatározott keretek között - az egészségi állapota által indokolt, megfelelő, folyamatosan hozzáférhető és az egyenlő bánásmód követelményének megfelelő egészségügyi ellátáshoz. Ezt a hatályos egészségügyi törvény rögzíti első helyen a betegjogok között. Az pedig a működési elvek között olvasható, hogy minden beteget - az ellátás igénybevételének jogcímére tekintet nélkül - az ellátásában résztvevőktől elvárható gondossággal, valamint a szakmai és etikai szabályok, illetve irányelvek betartásával kell ellátni. Ezen rendelkezések bizonyítható megsértése esetén kártérítés és sérelemdíj illeti meg a beteget.

Csaknem mindenkinek vannak ilyen- és olyan tapasztalatai a hazai egészségügyi ellátó rendszer működéséről. Ténykérdés, hogy az egyes intézmények infrastrukturális adottságai, felszereltsége és humántőke helyzete nagy eltérést mutat. Ugyanazon intézményen belül sem azonosak a feltételek a különböző időszakokban. A hétvégi-, ünnepnapi- és éjszakai ügyelet idején kisebb létszámmal, rosszabb személyi feltételekkel kell működtetni az ellátó rendszert.

De vajon ez adott esetben mentségére, pontosabban mentesülésére szolgálhat-e egy intézménynek, ahol a beteget sérelem éri? A jogalkalmazás válasza egyértelmű: nem. Az elvárhatóság szintje független attól, hogy az adott időszakban milyenek a beteg kezelésére rendelkezésére álló személyi és tárgyi feltételek. A személyi feltételek és kapacitások szűkössége nem alkalmas önmagában a kártérítési felelősség alóli mentesülésre.

Az elvárható gondossági követelmény sérül akkor, amikor a szakmai szabályok szerint elvégzendő vizsgálatokat nem a megfelelő időben végzik el, annak ellenére, hogy a szükséges technikai eszközök a vizsgálatokhoz rendelkezésre álltak. Az ellátó intézmény személyi feltételei mellett a munkát úgy kell megszervezni, hogy a szükségeshez képest a fokozottabb odafigyelés biztosított legyen.

Gyakran visszatérő és tisztázandó kérdés, hogy a bizonyíthatóan szükséges vizsgálatok, beavatkozások elvégzése egyébként olyan eredményre vezetett volna-e, ami javította volna a beteg állapotát, illetve megelőzhető lett volna valamely betegség vagy állapotromlás, vagy az mindenképpen bekövetkezett volna. Ezzel kapcsolatosan a bizonyítási teher az intézményre hárul. A szükséges vizsgálat és intézkedés elmulasztásával az adott intézmény foszthatja meg magát attól a lehetőségtől, hogy ezt a bizonytalanságot kiküszöbölje. A bizonytalanság következményét ilyenkor nem lehet a beteg hátrányára értékelni.

Budapest, 2017. január 31.


dr. Vágány Tamás

Kategóriák: Társadalombiztosítás

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2017. február 6., (290 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép