Ügyfélbeszámolók

Két szakértői vélemény, egy káresemény

Ügyfelünk közúti közlekedési balesetet szenvedett. Autójában jelentős kára keletkezett. A biztosító kárszakértője által megállapított kárkori értéket azonban nem tartotta elfogadhatónak. Társaságunk javaslatára Ügyfelünk elkészíttetett egy magán szakvéleményt, a két eredmény között pedig közel 200.000,- Ft különbözet mutatkozott.

A teljes történet

Esettanulmányok

Hibás gépjármű

Ügyfelünk új gépjárművet vásárolt egy autókereskedéstől, majd néhány nap múlva sajnos meghibásodásokat tapasztalt. Az autó két alkalommal megállt, többször leblokkolt, és hibaüzeneteket írt ki. 

A teljes történet


Fizetési meghagyást kapott? Ezeket a lehetőségeket mérlegelje!

2017. május 15.

Az egymillió forintot meg nem haladó követelések fő szabály szerint először fizetési meghagyás útján érvényesítendők Magyarországon. Származzék a követelés akár közmű tartozásból, akár távközlési szolgáltatóval szembeni díjhátralékból, akár banki kölcsönszerződésből vagy magánszemély felé fennálló adósságból. Ma már a kisebb követeléseket is egyre inkább behajtják az adósokon. Milyen lehetőségei vannak az adósnak abban az esetben, ha közjegyzői fizetési meghagyást kézbesített a postás?

Az adós természetesen vitathatja a követelést és akkor a bírósági perben bizonyíthatnak a felek. Ezzel szemben azt is választhatja, hogy nem reagál a felhívásra, mely esetben belenyugszik a követelésbe. Ebben az esetben azután kisvártatva a végrehajtó jelentkezik az eljárási díjakkal jócskán megemelt tartozásért.

Van azonban még két további törvényi lehetőség, amivel élhetnek az adósok. Az egyik a fizetésre halasztás iránti, a másik a részletfizetési kérelem.  Mindkettőben közös, hogy ezeket is viszonylag rövid, 15 napos határidőn belül lehet benyújtani a közjegyzőnél, meg kell őket indokolni és ezen kérelmek díja a követelt tőkeösszeg 1%-a. Sokan felvethetik a kérdést, hogy mégis mi ebben az adósok számára előnyös?

A fizetésre halasztás iránti kérelemmel elérheti az adós, hogy a teljesítésre egy későbbi, olyan ésszerű és belátható időpontban kerüljön sor, amikor a tartozás megfizetését már vállalni tudja. A részletfizetési kérelem pedig értelemszerűen az adósság átütemezése, részletekben való teljesítésének a lehetőségét jelenti, akár a hitelező akarata ellenére is.

Mindez azért lehet előnyös az adósnak, mert így akkor is halasztást vagy részletfizetési kedvezményt kaphat, ha ehhez a hitelező korábban nem járult hozzá, másrészt nem indulhat még meg a végrehajtás, aminek a költsége gyakran aránytalan a követeléshez képest. A fizetési meghagyás díját és a jogi képviselet díját természetesen ebben az esetben sem lehet megspórolni, és a KHR rendszerbe (BAR lista) való bekerülés alól sem mentesít a kérelemnek helyt adó közjegyzői végzés.

Mégis, sok esetben életmentőnek bizonyulhat egy-egy adósság felaprózása vagy némi fizetési haladék biztosítása, ezért érdemes ezt a lehetőséget is számon tartani.


dr. Vágány Tamás

Kategóriák: Polgári törvénykönyv

Címkék: hitel, adósok, fizetési meghagyás, tartozás, díjhátralék

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2017. május 15., (159 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép