Ügyfélbeszámolók

A győztes meccs

Gerlai Árpád

A 2006-os labdarúgó világbajnokság egyik mérkőzését néztem meg a helyszínen, a müncheni stadionban. 

A teljes történet

Esettanulmányok

Betörtek a fészekbe!

Ügyfelünk családi házába betörtek távollétük alatt. Az élelmes betörők az ablakon hatoltak be úgy, hogy csak kevés nyomot hagytak maguk után. 

A teljes történet


Csökkenthető a jelzáloghitel!

2017. december 4.

2018. január 1-től a három-vagy többgyermekes családok vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, jelzáloghitel-tartozásuk csökkentése érdekében. Igaz, számos feltételhez kötött a juttatás, azonban biztosan sokakat segít majd hozzá egy boldogabb, tartozásmentes élethez. Lássuk, milyen feltételeknek kell megfelelni az igényléshez.

2018. január 1. napján lép hatályba a három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentéséről szóló 337/2017. (XI. 14.) Korm. rendelet. E jogszabály értelmében harmadik vagy további gyermek születésére való tekintettel vissza nem térítendő állami támogatás vehető igénybe Magyarország területén lévő ingatlant (lakást, lakóházat, tanyát vagy birtokközpontot) terhelő jelzáloghitel csökkentése érdekében.

A juttatást csak 2018. január 1-jét követően megszülető harmadik és további gyermekek után lehet igénybe venni. Házastársak és élettársak kizárólag együttesen lehetnek kérelmezők, még akkor is, ha a jelzálog-hitelszerződésnek kizárólag az egyik fél az alanya. A feltételeket pedig mindkét igénylőnek teljesítenie szükséges.

Arról, hogy pontosan milyen hitelszerződésre tekintettel jár a támogatás, a rendelet kimondja, hogy csakis a gyermek születésének időpontjában fennálló, fel nem mondott lakáscélú jelzáloghitel-szerződésekre.

A támogatás összege legfeljebb 1 millió forint, mely elsősorban a tőketartozás csökkentésére használható fel, de ha a tőketartozás összege nem éri el a folyósított összeget, úgy azzal a tőketartozás járulékait -kivéve a késedelmi kamatot - is csökkenthetjük. 

Az állam részéről történő kifizetés a támogatást megállapító határozat pénzintézethez való beérkezését követő 4 napon belül egy összegben, előtörlesztés jogcímen történik. Természetesen az előtörlesztésért a pénzintézet ez esetben semmilyen plusz költséget nem ró a támogatott személyre. 

A fenti feltételek fennállása esetén tehát érdemes benyújtani a kérelmet, hiszen nem hitelkiváltó hitelről, hanem vissza nem térítendő állami támogatásról van szó. Veszíteni nem lehet vele, nyerni viszont annál többet. 


dr. Sári Judit

Kategóriák: Bank & biztosítás - Hitel

Címkék: hitel, lakásvásárlás, jelzáloghitel, lakáshitel

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2017. december 4., (76 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép