Ügyfélbeszámolók

Nem látok az új szemüveggel

Ügyfelünk egy optikánál szemvizsgálaton vett részt, ahol megvizsgálták a szemét és a vizsgálat eredményei alapján elkészítették szemüvegét. Ügyfelünk azonban az elkészített szemüveggel nem látott rendesen, nem tudod benne dolgozni, sőt, ez mindennapi életét is megkeserítette. 

A teljes történet

Esettanulmányok

Baleset nemzetközi gépjárművezetőként

Ügyfelünk nemzetközi gépjárművezetőként dolgozott az egyik nagy hazai fuvarozó vállalkozásnál.

A teljes történet


Csak a ménkő ne üssön bele

2017. január 25.

Több mint hárommillió lakásbiztosítási szerződést tartanak nyilván magyarországon. A lakásbiztosítás rendkívül hasznos biztosítási termék, de a körmönfont szerződési feltételek az ingósági károk esetében (is) sok bosszúságot okozhatnak a tisztességes kártérítésben reménykedőknek. A csalódások egyik leggyakoribb kiváltó oka az ingóságok avulásával kapcsolatos probléma.

Mindegy, hogy drága vagy olcsó lakásbiztosítással rendelkezik valaki, a szerződése bizonyosan rendelkezik a biztosított ingóságokat illetően a biztosítási összeg kiszámításának módjáról. Többféle fogalom zavarja össze a gyanútlan szerződőt: forgalmi érték, javítási költség, pótlási költség, avult érték. Legtöbbünk számára magától értetődőnek tűnik, hogy egy nemvárt káresemény (amire persze ki kell terjednie a biztosításnak, pl. villámkár) kapcsán a biztosító a teljes kárt megtéríti számunkra. Ha tönkrement a család mosógépe, tévéje, számítógépe, bojlere, kazánja, akkor majd vehetünk egy másikat.

A műszaki eszközök - különösen a szórakoztató-elektronikai termékek - azonban évről-évre jelentősen veszítenek értékükből. Ez azért nem nyilvánvaló, mert az öt-hat éve vásárolt tévé a villámkárig tökéletesen működött, 100%-os használati értéket képviselt a biztosított szempontjából. A villámkár pl. gyakran gazdasági és/vagy műszaki totálkárt eredményez ezen eszközöknél. Öt-hat év elteltével a készülék nemhogy nem kapható, már nem is javítható, sőt, akár a technológia sem létezik már, amivel gyártották. Ilyenkor nagy arányú amortizációt, avulást számol a lakásbiztosító, és csak a maradványértéket téríti meg.

Jogilag azért rendkívül problémás a helyzet, mert a lakásbiztosítási szerződések rendre híján vannak az avulás korrekt fogalmi meghatározásának és annak, hogy miként kell számolni azt. A szerződő így nem tudhatja, hogy mi várható pl. három év múlva, ha mondjuk ellopják a nagy értékű hi-fijét, tévéjét. A jogilag bizonytalan helyzetet a fogyasztói minőségében fellépő szerződő javára kell értelmezni a bírósági gyakorlat alapján. Ha tehát a lakásbiztosítási szerződés 80%-os avulásig fizeti meg a teljes kárt, akkor vita esetén a biztosító köteles bizonyítani, hogy milyen mértékű az amortizáció, és miért pont annyi, azt hogyan számolta ki.

Nem kell tehát feltétlenül belenyugodni a bagatell értéket megállapító elszámoló levélbe, van helye az összegszerűség ésszerű vitatásának.

Budapest, 2017. január 17.


dr. Vágány Tamás

Kategóriák: Ingatlan

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2017. január 25., (298 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép