Ügyfélbeszámolók

Nyugdíjemelés, de mikor?

Ügyfelünk azzal fordult a Fővárosi Kormányhivatalhoz, hogy nyugdíja korrekcióra szorul és kérelmezte az eljárást a nyugdíjának megemelése felől. Ekkor kiadtak Ügyfelünknek egy függő hatályú végzést, mely arról szólt, hogyha az ügy meghatározott határidőn túl rendeződik, úgy Ügyfelünk 10.000 forintra tarthat igényt. Az ügy elhúzódása bekövetkezett, így a függő hatályú végzés jogerőssé vált, melyről Ügyfelünk értesítést is kapott. A várt összeg azonban hónapok múlva sem érkezett meg számlaszámára. Ügyfelünk ekkor kérte a segítségünket.

A teljes történet

Esettanulmányok

Táppénz - alternatív gyógymód

Ügyfelünk gerincfájdalmai okán kereste meg háziorvosát, aki táppénzes állományba vette őt. A biztosítójának erre az időszakra ügyfelünk hitelkártya tartozását részben fedeznie kellett volna. A biztosító erre nem volt hajlandó ezért társaságunk segítségét kérte. 

A teljes történet


A kis kedvencek tartására vonatkozó szabályok

2017. április 13.

Tavasszal sokan döntenek amellett, hogy kutyát, macskát vásárolnak, főleg a kertes házban élők. Nem is beszélve a közelgő húsvétról, amikor sok gyermek álmát váltják valóra az odaadó szülők azzal, hogy kis nyuszival bővül a család. Érdemes előre megfontolni, hogy milyen körülményeket tudunk majd biztosítani leendő kis kedvencünknek. És ne feledjük azt sem, hogy ősszel és télen is mi viseljük majd gondját! Alábbi cikkünkben a kedvtelésből tartott állatokra vonatkozó legfontosabb szabályokat gyűjtöttük össze.

Mit is jelent az, hogy kedvtelésből tartott állat?

A jogszabály szerint ilyennek minősül minden olyan állat, amelyet nem gazdasági céllal, nem állati eredetű termék előállítása, teherhordás, stb. céljából tartanak. A nevéből is adódóan, csupán kedvtelésből. Például a kutyák, macskák, nyulak.

Hogyan tartsuk kis kedvenceinket? Hogyan bánjunk velük?

Ha az állat új tulajdonosai leszünk, meg kell, hogy kapjuk az azonosításra vonatkozó adatokat, dokumentumokat, információt a fajáról és fajtájáról. Ezen felül az egyed neméről, koráról illetve a tartáshoz szükséges minimális ismeretekről is tájékozódnunk kell.

Az állatok számára a táplálékot az életkoruknak, fajuknak, állapotuknak megfelelő módon kell biztosítani. Nyulak és rágcsálók esetén különösen oda kell figyelni a fogak koptatásához szükséges rágóanyag kihelyezésére is.

Ügyelnünk kell arra is, hogy az állat tartása lehetővé tegye annak természetes viselkedését, azonban a környező lakóközösség békéjét ne zavarjuk szükségtelenül. Tehát például ha a társasházi lakásban tartott kutyánkat a közös tulajdonban lévő parkos területre visszük le sétálni, szedjük össze az állat piszkát és dobjuk a szemetesbe.

Naponta legalább egyszer ellenőriznünk kell a kis kedvenc tartási helyét. Ez a szabály különösen akkor fontos, ha pár napra vagy akár hetekre is elhagyjuk otthonunkat. Előre gondolkodjunk, lesz-e olyan személy, aki majd besegít a gondozásban.

A jogszabály azt is előírja, hogy a tartási helyet úgy alakítsuk ki, úgy válasszuk meg, hogy az állat szükségleteinek megfeleljen. Ne legyen állandóan a napon, de az állandó sötétség is kerülendő, valamint az olyan környezet is, ami veszélyes lehet a kedvencre nézve.

Főleg animációs filmekben lehet gyakran látni gömb alakú akváriumokat, kör alapú kalitkákat. Meg kell hagyni, jól mutatnak a lakásban, de ilyenekben gerinces állatot tartani tilos! Ahogyan az ebek tartós kikötése is tiltólistás. Azonban belterületi közterületen a póráz használata kötelező a kutyáknál!

Különböző fajú állatokat pedig csakis akkor tartsunk együtt, ha az együtt-tartás idegi megterhelést egyik egyed számára sem okoz és egymás testi épségét sem veszélyeztetik.

A fenti szabályok alapvető feltételei a kedvtelésből való állattartásnak. Amit minden leendő tulajdonosnak meg kell fontolnia az az, hogy a négy évszakban, az év minden napján gondoskodást igényelnek a kis kedvencek, és anyagi megterhelést is jelentenek. Aki gyakran van távol otthonától huzamosabb ideig, intézkedjen a felügyelet iránt. A húsvéti kis nyuszikat pedig több helyen is vissza lehet vinni az állatkereskedésbe az ünnepek elteltével, ha mi nem tudunk a számukra megfelelő életminőséget, környezetet biztosítani hosszú távra. Aki pedig a fenti előírásokat nem tartja be és a magatartása az állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, netán gerinces állatát elűzi vagy kiteszi, állatkínzás miatt komoly büntetőjogi felelősséggel tartozik. 


dr. Sári Judit

Kategóriák: Polgári törvénykönyv

Címkék: háziállat, kedvtelésből tartott állat, állattulajdolos

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2017. április 13., (131 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép