Ügyfélbeszámolók

Sikertelen műszaki mentés

Ügyfelünk gépjárműve külföldön meghibásodott. A kiérkező műszaki mentést végző cég rosszul rögzítette a járművet, ami menet közben leesett és jelentős károsodást szenvedett. Ügyfelünk először saját maga kísérelte meg az igényérvényesítést, de mindenhol elutasították.

A teljes történet

Esettanulmányok

Casco és totálkár

Ügyfelünk gépjárműve egy balesetben totálkárosra tört. Mivel ügyfelünk rendelkezett CASCO biztosítással a biztosítótól kárfelvételt kért.

A teljes történet


A kis kedvencek tartására vonatkozó szabályok

2017. április 13.

Tavasszal sokan döntenek amellett, hogy kutyát, macskát vásárolnak, főleg a kertes házban élők. Nem is beszélve a közelgő húsvétról, amikor sok gyermek álmát váltják valóra az odaadó szülők azzal, hogy kis nyuszival bővül a család. Érdemes előre megfontolni, hogy milyen körülményeket tudunk majd biztosítani leendő kis kedvencünknek. És ne feledjük azt sem, hogy ősszel és télen is mi viseljük majd gondját! Alábbi cikkünkben a kedvtelésből tartott állatokra vonatkozó legfontosabb szabályokat gyűjtöttük össze.

Mit is jelent az, hogy kedvtelésből tartott állat?

A jogszabály szerint ilyennek minősül minden olyan állat, amelyet nem gazdasági céllal, nem állati eredetű termék előállítása, teherhordás, stb. céljából tartanak. A nevéből is adódóan, csupán kedvtelésből. Például a kutyák, macskák, nyulak.

Hogyan tartsuk kis kedvenceinket? Hogyan bánjunk velük?

Ha az állat új tulajdonosai leszünk, meg kell, hogy kapjuk az azonosításra vonatkozó adatokat, dokumentumokat, információt a fajáról és fajtájáról. Ezen felül az egyed neméről, koráról illetve a tartáshoz szükséges minimális ismeretekről is tájékozódnunk kell.

Az állatok számára a táplálékot az életkoruknak, fajuknak, állapotuknak megfelelő módon kell biztosítani. Nyulak és rágcsálók esetén különösen oda kell figyelni a fogak koptatásához szükséges rágóanyag kihelyezésére is.

Ügyelnünk kell arra is, hogy az állat tartása lehetővé tegye annak természetes viselkedését, azonban a környező lakóközösség békéjét ne zavarjuk szükségtelenül. Tehát például ha a társasházi lakásban tartott kutyánkat a közös tulajdonban lévő parkos területre visszük le sétálni, szedjük össze az állat piszkát és dobjuk a szemetesbe.

Naponta legalább egyszer ellenőriznünk kell a kis kedvenc tartási helyét. Ez a szabály különösen akkor fontos, ha pár napra vagy akár hetekre is elhagyjuk otthonunkat. Előre gondolkodjunk, lesz-e olyan személy, aki majd besegít a gondozásban.

A jogszabály azt is előírja, hogy a tartási helyet úgy alakítsuk ki, úgy válasszuk meg, hogy az állat szükségleteinek megfeleljen. Ne legyen állandóan a napon, de az állandó sötétség is kerülendő, valamint az olyan környezet is, ami veszélyes lehet a kedvencre nézve.

Főleg animációs filmekben lehet gyakran látni gömb alakú akváriumokat, kör alapú kalitkákat. Meg kell hagyni, jól mutatnak a lakásban, de ilyenekben gerinces állatot tartani tilos! Ahogyan az ebek tartós kikötése is tiltólistás. Azonban belterületi közterületen a póráz használata kötelező a kutyáknál!

Különböző fajú állatokat pedig csakis akkor tartsunk együtt, ha az együtt-tartás idegi megterhelést egyik egyed számára sem okoz és egymás testi épségét sem veszélyeztetik.

A fenti szabályok alapvető feltételei a kedvtelésből való állattartásnak. Amit minden leendő tulajdonosnak meg kell fontolnia az az, hogy a négy évszakban, az év minden napján gondoskodást igényelnek a kis kedvencek, és anyagi megterhelést is jelentenek. Aki gyakran van távol otthonától huzamosabb ideig, intézkedjen a felügyelet iránt. A húsvéti kis nyuszikat pedig több helyen is vissza lehet vinni az állatkereskedésbe az ünnepek elteltével, ha mi nem tudunk a számukra megfelelő életminőséget, környezetet biztosítani hosszú távra. Aki pedig a fenti előírásokat nem tartja be és a magatartása az állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, netán gerinces állatát elűzi vagy kiteszi, állatkínzás miatt komoly büntetőjogi felelősséggel tartozik. 


dr. Sári Judit

Kategóriák: Polgári törvénykönyv

Címkék: háziállat, kedvtelésből tartott állat, állattulajdolos

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2017. április 13., (285 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép