Változások a társadalombiztosításban

Orvos sztetoszkóppal
A bejelentett, stabil foglalkoztatási jogviszony – legyen az bármilyen szférában vagy formában – elsődlegesen napi megélhetésünket biztosítja. Emellett kulcsa annak is, hogy bizonyos élethelyzetekben számíthassunk a társadalombiztosítás ellátásaira, szolgáltatásaira – például, ha megbetegszünk vagy balesetet szenvedünk. Az egészségügyi szolgáltatási járulék szabályai 2020. július 1. napjától az alábbiak szerint alakulnak.

Az egészségügyi járulékról néhány szóban

Az egészségügyi járulék megfizetése teremt alapot arra, hogy az állampolgárok bizonyos orvosi szolgáltatásokat térítésmentesen igénybe vehessenek. Amennyiben munkavállalók vagyunk, a járulékokat a munkáltatónk levonja. De egyéb jogviszonyok vagy juttatások is feljogosítanak egészségügyi szolgáltatás igénybevételére. Ilyen például a csecsemőgondozási díj folyósítása, a megváltozott munkaképesség bizonyos mértéke vagy éppen a szociális rászorultság. Arra is lehetőség van, hogy egyéb jogviszony hiányában az állampolgárok maguk fizessék be ezt a járulékot, amelynek fix összege havi 7.710,- forint.

Mi változik 2020. július 1. napjától kezdve?

A társadalombiztosítás rendszere az újraelosztás elvén nyugszik. Hiszen abból, amit egy adott állampolgár befizet, nem pusztán ő kaphat vissza, hanem mások – adott esetben a nála kevésbé szerencsések – is. Éppen ezért fontos, hogy az ezzel kapcsolatos visszaéléseknek lehetőség szerint gátat szabjon a jogalkotás és a jogalkalmazás.

Az új jogszabályok értelmében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal fokozottabb figyelmet fordít az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésére kötelezett személyekre. Amennyiben értesül arról, hogy egy adott személy biztosítotti státusza és/vagy egészségügyi szolgáltatásra való jogosultsága megszűnik, tájékoztatást küld az érintettnek a fizetési kötelezettséggel kapcsolatban. Amennyiben a járuléktartozás meghaladja az egészségügyi szolgáltatási járulék összegének háromszorosát, a TAJ-kártya – mely az egészségügyi szolgáltatások igénybevétele során kötelezően bemutatandó – érvénytelen lesz. És a továbbiakban a térítésmentes orvosi szolgáltatások nem vehetők igénybe. Természetesen, amennyiben a szolgáltatás igénybevételét megelőzően visszamenőleges befizetés történik (amit ugyancsak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tart nyilván), az egészségügyi ellátás igénybevehető lesz.

dr. Heinrich Renáta fényképe

Szerző: dr. Heinrich Renáta

jogi előadó

Diplomáját 2016-ban szerezte meg az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd rövid ügyvédjelölti pályafutás után októberben a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt-nél helyezkedett el. Szívügye elsősorban a munka- és szociális jog, emellett érdeklődik a peren kívüli alternatív vitarendezés és a kommunikáció iránt is. Célja, hogy a jogi tudást közérthetően és életszerűen oszthassa meg másokkal, és minden relációban a gyengébb felet segíthesse.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 6 hónapja )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!