Utazási szerződések módosítása

Az igazán felkészült fogyasztók már ősszel lefoglalták a népszerű adventi vásárokra történő csoportos utazásokat vagy a januári síprogramokat. Szokás szerint ilyen esetekben a foglalást követően nincs más dolgunk, mint hátradőlni várni a jól megérdemelt kikapcsolódást – vagy mégsem?

Az utazási szerződések legfontosabb szabályait a polgári törvénykönyv szabályozza: e szerint a vállalkozásnak kell megszerveznie az utazás egyes állomásain történő tartózkodást és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások nyújtását. A megrendelőnek cserébe (azon túl, hogy köteles az említett szolgáltatásokat igénybe venni) díjat szükséges fizetnie – ez a pont válik olykor kényessé.

Az utazási szerződésekkel ugyanis egy külön kormányrendelet is foglalkozik, melynek értelmében az utazási szerződések díja egyoldalúan csak akkor emelhető, ha ennek lehetőségéről kifejezetten rendelkezik a szerződés. Ilyen esetekben sem szolgálhat azonban bármilyen ok a változtatás alapjául, csak a rendeletben tételesen meghatározott alábbi okok:

1. Megváltozik a személyszállítás költsége az üzemanyag (vagy egyéb erőforrás) árának növekedése miatt.

2. Olyan részszolgáltatások díja változik meg, melyeket tartalmaz ugyan a szerződés, de nem az utazást szervező cég állapítja meg a költséget, hanem külső, harmadik személy – ilyen tipikusan a repülőtéri illeték vagy üdülőhelyi díj.

3. Megváltoznak az adott utazási szolgáltatásra irányadó devizaárfolyamok.

Mivel a díjemelésnek jól körülírható feltételei és hozzávetőlegesen megbecsülhető költségei vannak, az emelt összegnek arányosnak kell lennie a költségek emelkedésének mértékével. A tartalmi követelményeken túl formai követelményeknek is eleget kell tennie a vállalkozásnak a díjmódosítással összefüggésben:

1. Pontosan meg kell határozni a díjszámítás módját.

2. A díjemelés közlésével egyidejűleg tájékoztatni kell a díjemelés indokáról.

3. Díjemelésre csak akkor kerülhet sor, ha legkésőbb az utazás megkezdését megelőző húsz nappal korábban értesítik az utazót.

A fentiekkel ellentétes módosítás jogszabályba ütközés miatt támadható az illetékes fogyasztóvédelmi hatóság vagy akár bíróság előtt – utóbbi eljárásban az esetlegesen felmerült károk is érvényesíthetők.

dr. Heinrich Renáta fényképe

Szerző: dr. Heinrich Renáta

jogi előadó

Diplomáját 2016-ban szerezte meg az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd rövid ügyvédjelölti pályafutás után októberben a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt-nél helyezkedett el. Szívügye elsősorban a munka- és szociális jog, emellett érdeklődik a peren kívüli alternatív vitarendezés és a kommunikáció iránt is. Célja, hogy a jogi tudást közérthetően és életszerűen oszthassa meg másokkal, és minden relációban a gyengébb felet segíthesse.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 12 hónapja )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!