Új lakossági energetikai támogatás igényelhető

Egy áruházban a kisfiú feje a mosógépben, apuka meg nézi mögüle.

A legfrissebb információk alapján a lakossági fogyasztók számára új, az energetikai korszerűsítést elősegítő támogatás igényelhető. Egyelőre a szakirányú államtitkár nyilatkozata alapján beszerezhető információk szerint, a 2014. szeptember 22. napjától a lakossági fogyasztóknak, magánszemélyeknek lehetőségük van arra, hogy a ww.emi.hu honlapon keresztül - ügyfélkapus hozzáféréssel - akár fűtéskorszerűsítés fejlesztésére is támogatásra pályázzanak.

Második ütemben, 2014. szeptember 25. napjától nyílik arra lehetőség, hogy bizonyos háztartási gépek, energiatakarékos gépekre történő cseréjre is támogatást lehessen igénybe venni. Ezt követően 2014. szeptember 29. napjától a nyílászárók cseréjére vonatkozó támogatási pályázatok előtt is megnyílik az út.

Előzetes információk alapján, a fűtéskorszerűsítés esetében 40%-os összegű támogatás igényelhető, azonban ennek maximált összege pályázatonként és lakásonként legfeljebb 650.000,- Ft .

Ami a háztartási gépek cseréjére vonatkozó támogatást illeti, elsősorban A+,A++,A+++ környezetvédelmi besorolású háztartási gépekre vehető igénybe a támogatás. Attól függően, hogy mennyire energiatakarékos az érintett háztartási gép, határozzák meg a támogatás maximális összegét. Így A+ energia besorolású termék esetén, legfeljebb 25.000,- Ft, míg az e feletti besorolású termékek esetén legfeljebb 35.000,- Ft összegű támogatásra lehet pályázni.

Ami pedig a külső-nyílászárócserét illeti, az itt igénybe vehető támogatás legfeljebb 520.000,- Ft lehet. A külső homlokzati nyílászárócsere-programmal megítélhető legmagasabb támogatás bruttó 520 ezer forint.

A támogatás korlátozott összegben áll rendelkezésre, így várhatóan a forrás kimerülésével a támogatásra sem lehet a továbbiakban pályázni. Így azoknak, akik a fenti támogatást igénybe kívánják venni, célszerű minél hamarabb lépéseket tenniük.

Forrás: http://www.kormany.hu/hu/nemzeti-fejlesztesi-miniszterium/fejlesztes-es-klimapolitikaert-valamint-kiemelt-kozszolgaltatasokert-felelos-allamtitkarsag/hirek/jovo-hetfotol-elerhetoek-az-uj-lakossagi-energiahatekonysagi-palyazatok