Új fogyasztóvédelmi szabályok

2020. augusztus 22. napján lépett hatályba a rendelkezés, mely megerősítette a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzési lehetőségeit. Az új előírásokat – melyek a fogyasztók érdekeinek erőteljesebb védelmét és a vállalkozások tisztességes működését hivatottak elősegíteni – az alábbiakban foglaljuk össze.

Messze vezethet a láncolat

A korábbi szabályozás értelmében a fogyasztóvédelem olyan üzletekben, webáruházakban végezhetett vizsgálatot, ahol a fogyasztó ténylegesen vásárolt, vagy amellyel közvetlen szerződéses kapcsolatban állt. Nem léphetett be azonban azokba a helyiségekbe, ahol például az árut csomagolták vagy tárolták. Az új szabályok értelmében ez megváltozik.

Mostantól például a raktárhelyiségekbe is beléphetnek a fogyasztóvédelem képviselői. Az ott végzett technológiai- és munkafolyamatok ellenőrizhetők, ahogyan az ezekhez használt eszközök is. A raktárkészlet darabszáma is ellenőrizhető, míg korábban erre vonatkozóan csupán a vállalkozás által rendelkezésre bocsátott információkra hagyatkozhatott a hatóság. Az ilyen jogkörnek jelentősége van az olyan kereskedelmi gyakorlatok leleplezésénél, melyek azzal igyekeznek mihamarabbi vásárlásra ösztönözni a fogyasztókat, hogy a honlapon azt jelezték. Az adott termékből már csak néhány darab elérhető készleten.

Magánlakásba is beléphet a hatóság

Az online vásárlás térnyerésével a webáruházak is jelentős forgalmat bonyolítanak le, és bizony gyakori, hogy az ilyen üzletek magánlakásban végzik a raktározási és ügyfélszolgálati tevékenységet. Erre tekintettel a hatóság képviseletében eljáró személyek ide is beléphetnek majd, azonban szigorú garanciális szabályok megtartása mellett. Az elsődleges feltétele az ilyen ellenőrzésnek, hogy kiemelten súlyos közérdekből, a fogyasztók testi épségét és egészségét veszélyeztető, vagy a fogyasztók széles körének jelentős vagyoni hátránnyal fenyegető esetekben kerülhet rá sor. Kizárólag reggel 8 és délután 18 óra között végezhető az ellenőrzés az érintettek alapvető jogainak tiszteletben tartásával, hatósági tanú jelenlétében.

Bejegyzés adatai

dr. Heinrich Renáta fényképe

Szerző: dr. Heinrich Renáta

jogi előadó

Diplomáját 2016-ban szerezte meg az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd rövid ügyvédjelölti pályafutás után októberben a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt-nél helyezkedett el. Szívügye elsősorban a munka- és szociális jog, emellett érdeklődik a peren kívüli alternatív vitarendezés és a kommunikáció iránt is. Célja, hogy a jogi tudást közérthetően és életszerűen oszthassa meg másokkal, és minden relációban a gyengébb felet segíthesse.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 2 hónapja )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!