Tömegközlekedés maszk nélkül

Több közlekedési vállalat is úgy rendelkezett, hogy szeptember 15. napjától szigorúbban szankcionálja a maszk viselésére vonatkozó szabályok megszegését: a pénzbeli hátrányok mellett az érintettek kizárhatók a közösségi közlekedésből. A döntés meglehetősen nagy port kavart, többen megkérdőjelezték ez utóbbi jogkövetkezmény szabályszerűségét. Jelen cikk egy közösségi médiában megjelent poszt apropóján született.

A bejegyzés tartalma

Az ihletet adó poszthoz tartozó fényképet egy fiatal férfi készítette saját magáról, miközben a buszon ült, és olyan mozdulatot tett, mintha a maszkját el akarná távolítani az arca elől. A kép alatt kifejtette ellenérzéseit a maszkviseléssel kapcsolatban, majd azzal zárta az okfejtést, hogy véleménye szerint nem jogszerű, ha maszk hiányában kizárják őt a közösségi közlekedésből. Azzal érvelt, hogy a vonatkozó jogszabályok nem írják elő az utasok leszállításának lehetőségét. Ha pedig az utas rendelkezik érvényes jeggyel vagy bérlettel, tehát a szolgáltatás árát megfizette, akkor a közlekedésből nem zárható ki. A bejegyzés alatt rengeteg hozzászólás szállt vitába ezzel az érveléssel vagy éppen támogatta azt. De jogi szempontból vajon helytálló-e a posztoló okfejtése?

A szabályozási háttér

A maszkviselés szabályait a tömegközlekedési eszközökön kormányrendelet írja elő. Ezzel egyező tartalmú szabályozást rögzít például a fővárosi közgyűlés rendelete is a Budapesti Közlekedési Központ járatainak vonatkozásában. A poszt írója arra helyesen világított rá, hogy ezek a rendeletek nem rendelkeznek a kifogásolt szankció alkalmazhatóságáról.

De vajon ez a tény azt jelenti-e, hogy valóban jogszerűtlen az utazásból való kizárás azzal az utassal szemben, aki megszegi a maszkviselésre vonatkozó szabályokat?

A leghatározottabban nem.

A felek közti szerződés

Azzal, hogy bérletet vagy jegyet vásárolunk, és annak birtokában részt veszünk a közösségi közlekedésben, gyakorlatilag szerződést kötünk a tömegközlekedést üzemeltető vállalattal. A szerződéses kapcsolat azt eredményezi, hogy elfogadjuk a tömegközlekedési vállalat általános feltételeiben és üzletszabályzatában foglaltakat. Így például betartjuk az állatok szállítására vonatkozó rendelkezéseket, a megkövetelt magatartási szabályokat. És viseljük a szabályok által kilátásba helyezett következményeket arra az esetre, ha a kötelező előírásoknak nem teszünk eleget a közlekedés során. Erre tekintettel az utazásból való kizárás lehetősége és annak szabályozási szintje nem ellentétes a jogszabállyal. Ráadásul közegészségügyi indokok támasztják alá annak létjogosultságát.

dr. Heinrich Renáta fényképe

Szerző: dr. Heinrich Renáta

jogi előadó

Diplomáját 2016-ban szerezte meg az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd rövid ügyvédjelölti pályafutás után októberben a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt-nél helyezkedett el. Szívügye elsősorban a munka- és szociális jog, emellett érdeklődik a peren kívüli alternatív vitarendezés és a kommunikáció iránt is. Célja, hogy a jogi tudást közérthetően és életszerűen oszthassa meg másokkal, és minden relációban a gyengébb felet segíthesse.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 4 hónapja )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!