Szigorítások várhatóak a kárrendezés szabályaiban

Egy férfi jegyzetel egy autó előtt guggolva, aminek az eleje leszakadt.

Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság program kormánybiztosa az ATV televíziós csatorna egyik műsorában beszámolt arról a kormánytervről, miszerint megszűnne a számla nélküli kárrendezés a magyarországi autós biztosítási gyakorlatban:

– azaz a biztosító csak a javításról kiállított számlát fizethetné ki ügyfelének. A remények szerint, mivel csak számlaképes vállalkozónál javíttatnák autóinkat, a tervezet fehérítené a gazdaságot, másrészt eltűnnének az utakról az életveszélyes, de még közlekedni képes autóroncsok. Ennek érdekében egyébként változásokat terveznek a gazdasági és a műszaki totálkár és a forgalomból kivonás szabályain is. Mivel az illegális szervizmunkák miatt jelentős az adó- és járulékkiesés is, további szigorítások várhatóak az gyakorlatilag az egész "szakmára" nézve. A törvénytervezet a biztosítók és egyéb szervezetek szakértőinek bevonásával történő egyeztetés után kerülhet a parlament elé.A módosítani kívánt rendeletek:

  • 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól,
  • 35/2000. (XI. 30.) BM rendelet a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról,
  • 41/2004. (IV. 7.) GKM rendelet a közúti járművezetők pályaalkalmassági vizsgálatáról.

Forrás: ATV.hu, vezess.hu