Önkéntes munka – Jogszerűen a jó ügy szolgálatában

A karácsonyi ünnepeket megelőző kedélyhullám nem csak az adakozási kedvet pezsdíti fel.

Sokan szívesebben végeznek karitatív tevékenységet az évnek ebben a szakában. Egymást érik az ételosztások, adománygyűjtések, jótékonysági süteményvásárok – de hogyan tegyünk „jót s jól”, avagy az önkéntes munka tudnivalóit szedtük csokorba jelen cikkünkben.

Ismerjük meg a fogadó szervezet fogalmát!

A fenti kifejezés azt a személyt, szervezetet jelenti, akinek részére az önkéntes tevékenységet végezzük. Fogadó szervezet lehet – a teljesség igénye nélkül – például helyi- vagy nemzetiségi önkormányzat, alapítvány, civil szervezet, egyház, de közszolgáltatást nyújtó intézmények is, mint az oktatási intézmények vagy könyvtárak.

Ki lehet önkéntes?

Önkéntes munkát már a tizedik életévüket betöltött gyermekek is végezhetnek, ám ez természetesen nem jelenti azt, hogy minden teendőt elláthatnak – kizárólag olyan tevékenységet vállalhatnak, ami képesítésüknek, egészségi állapotuknak megfelel. A tanulók, kollégiumi tagok saját intézményük önkéntesei nem lehetnek, kivéve a közösségi a programokban és táboroztatásban való részvételt. Aki a fogadó szervezetnél ellenszolgáltatás fejében munkát végez, a munkakörébe tartozó feladatokat nem végezheti önkéntesként.

Elhatárolási kérdések

Talán az egyik legmarkánsabb tényező az önkéntes munka kapcsán az ingyenes jelleg, egyben ez különbözteti meg leginkább egyértelműen a munkaviszonytól. Az önkéntes tehát nem részesül vagyoni előnyben az általa ellátott tevékenységért cserébe, de kaphat például utazási költségtérítést, munkaeszközöket- és ruházatot, kisebb mértékű jutalmat.

Noha az önkéntes tevékenység nem munkaviszony, a fogadó szervezetnek biztosítania kell az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeit, el kell látnia az önkénteseket megfelelő tájékoztatással, a tevékenység végzéséhez szükséges ismeretekkel. Ugyanígy a fogadó szervezetnek szükséges biztosítani a pihenés lehetőségét és irányítani a tevékenységet. Természetesen az önkéntesnek is vannak olyan kötelezettségei, melyek a munkavállalók feladataira emlékeztetnek: eleget kell tennie a tevékenységre vonatkozó jogszabályoknak és utasításoknak, illetve meg kell őriznie a tudomására jutott üzleti- és egyéb titkot. Ezek a hasonlóságok azonban nem teszik munkaviszonnyá az önkéntességet.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az ingyenes jelleg önmagában nem tesz önkéntességgé minden tevékenységet! Például nem önkéntes munka az iskolákban kötelező közösségi szolgálat, a véradás vagy bírósági vagy hatósági kötelezésen alapuló, szankciós jellegű munkavégzés.

Bejegyzés adatai

dr. Heinrich Renáta fényképe

Szerző: dr. Heinrich Renáta

jogi előadó

Diplomáját 2016-ban szerezte meg az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd rövid ügyvédjelölti pályafutás után októberben a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt-nél helyezkedett el. Szívügye elsősorban a munka- és szociális jog, emellett érdeklődik a peren kívüli alternatív vitarendezés és a kommunikáció iránt is. Célja, hogy a jogi tudást közérthetően és életszerűen oszthassa meg másokkal, és minden relációban a gyengébb felet segíthesse.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 1 éve )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!