Nem kaptam írásbeli felmondást, mégis kijelentettek

Egy férfit kirúgtak a munkahelyéről. Kezében egy doboz van a személyes holmijaival.
Egyre több munkavállaló számol be arról, hogy munkáltatója telefonon vagy élőszóban egyszerűen közli vele, hogy munkájára a továbbiakban nem tart igényt. Ezt követően a pórul járt alkalmazottak kézhez veszik a kilépő papírjaikat, s mire felocsúdnak első meglepetésükből, a munkáltató már ki is jelentette őket. Mi ilyenkor a teendő?

A munka törvénykönyve értelmében a munkaviszonyt kizárólag írásban lehetséges érvényesen megszüntetni, mivel maga a munkaszerződés is írásbeli alakhoz kötötten jött létre. Értelemszerű tehát, hogy amennyiben nem rögzül írásban a megszüntetésre irányuló nyilatkozat, már eleve olyan formai hibával van dolgunk, mely a felmondást jogellenesé teszi. Így az sem szabályos, hogy ez alapján a munkáltató a munkavállalót az adóhivatal által vezetett nyilvántartásban is kijelenti.

A helyzetet súlyosbítja, hogy többnyire a kijelentés (és a kilépő dokumentáción szerepeltetett megszüntetés) időpontja egyaránt a munkáltató szóbeli közlésének vagy éppen döntésének napja, ami kihat a munkavállaló társadalombiztosítási státuszára is. A jó hír azonban az, hogy az alkalmazottaknak nem kell beletörődniük ebbe az áldatlan állapotba, hiszen a fentiek alapján az illetékes közigazgatási és munkaügyi bíróságon pert kezdeményezhetnek

Bár nyilvánvalóan a pereskedés lehetősége nem feltétlenül a legkedvezőbb kilátás, azonban némi könnyítést mégis ad hozzá a jogalkotó a munkavállalói költségkedvezmény biztosításával. Emellett a kereseti kérelem nem pusztán a jogellenesség megállapítására irányulhat, de az ebből eredő károk (különösen az elmaradt jövedelem) és a keletkezett többletköltségek megtérítésére is.

Bejegyzés adatai

dr. Heinrich Renáta fényképe

Szerző: dr. Heinrich Renáta

jogi előadó

Diplomáját 2016-ban szerezte meg az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd rövid ügyvédjelölti pályafutás után októberben a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt-nél helyezkedett el. Szívügye elsősorban a munka- és szociális jog, emellett érdeklődik a peren kívüli alternatív vitarendezés és a kommunikáció iránt is. Célja, hogy a jogi tudást közérthetően és életszerűen oszthassa meg másokkal, és minden relációban a gyengébb felet segíthesse.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 2 éve )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!