Mítosz, vagy valóság: Lehet-e járdán parkolni büntetlenül?

Gépjárművel megállni a KRESZ rendelkezései alapján a menetirány szerinti jobb oldalon lehet. 

Sokszor kerülünk azonban olyan helyzetbe, hogy a parkolást az úttesten nem tudjuk megoldani, így kénytelenek vagyunk a járdán megállni. Érdemes azonban megismerkedni a járdán való parkolásra vonatkozó szabályokkal annak érdekében, hogy az esetleges bírságokat elkerüljük.

Mivel a KRESZ elsősorban az úttestre engedélyezi, a megállást és várakozást, ezért járdán és járdaszigeten a főszabály szerint tilos az álló járművünket elhelyezni, hiszen ez a terület a gyalogosok közlekedését szolgálja elsősorban. 

Kivétel azonban létezik! A járdán – részben vagy teljes terjedelemben – meg szabad állni, ha azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi, a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el, a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad, és a jármű tengelyterhelése az 1000 kg-ot nem haladja meg.
Kiemelten fontos tudni azonban, hogy a kiegészítő jelzésen található ábrázolás, vagy útburkolati felfestés kötelező érvényű, azaz ennek megfelelően, félig vagy teljes egészben, esetleg ferdén vagy merőlegesen kötelező a járművünket elhelyezni. 
Fentiekből azonban az is következik, hogy ahol ilyen tábla nincs elhelyezve, ott tilos a járdán, járdaszigeten történő megállás és várakozás! Amennyiben ennek ellenére mégis a járdát választjuk az autónk parkolóhelyéül, bírság kiszabására számíthatunk. A megállást megelőzően tehát érdemes körültekintőnek lenni. 

Jó hír azonban a mozgáskorlátozottaknak, a kerékpárral, segédmotoros kerékpárral, és kétkerekű motorkerékpárral közlekedőknek, hogy ők járdán akkor is megállhatnak, ha a megállást jelzőtábla vagy útburkolati jel nem engedi meg. Természetesen a járdát teljes terjedelmében ők sem foglalhatják el, a gyalogosok közlekedésére nekik is elegendő helyet kell biztosítaniuk.