A kötelező felelősségbiztosítás szünetelése

Sokan gondolják, hogy amennyiben a járművet nem használják, akkor semmi következménye nem lehet annak, ha biztosítást sem fizetnek utána. Ez azonban nem így van!

A biztosítási kötelezettség fő szabály szerint a jármű mindenkori üzemben tartóját a gépjármű hatósági engedéllyel és jelzéssel való ellátásának időpontjától egészen a forgalomból történő kivonásáig terheli. Előfordulhat tehát, hogy a jármű egy baleset miatt menetképtelen, vagy a mi élethelyzetünk változik úgy, hogy tartósan nem tudjuk vagy kívánjuk az autót használni.

Ilyen esetben kérnünk kell a jármű forgalomból való ideiglenes kivonását. A biztosító kockázatviselése ugyanis a járműnyilvántartásban szereplő gépjárművek esetében szünetel, ha az üzemben tartó kérelmére vagy hivatalból történő eljárás következtében a gépjármű a forgalomból ideiglenes kivonásra került.

A kötelező szünetelés a kivonás napjától a szünetelés lejártának napjáig vagy a gépjármű ismételt forgalomba helyezésének napjáig, de legfeljebb egy évig tart. Ha az újbóli üzembe helyezés a kivonás napjától számított egy éven belül nem történik meg, a szerződés az egyéves időszak utolsó napját követő napon megszűnik.

A kötelező szünetelés időtartama alatt tehát az üzemben tartónak nem kell kötelező felelősségbiztosítási díjat fizetnie, de a jármű forgalomba való visszahelyezésének napjával ez a kötelezettség azonnal feléled, így a szünetelés tartama alapján alaposan járjuk körbe a kérdést, mert a fedezetlen időszakokra azonnal felszámítják a fedezetlenségi díjat.