Kisgyermek mellől vissza a munkába

Két fiú között egy fehér kutya a fűben hason fekve ránk néz.

Reggeli gyors készülődés, rohanás a bölcsibe, oviba, munkába, majd este ugyanezek a körök. Itt is, ott is 105 %-ot nyújtani nem könnyű feladat.

Már azt is nehéz eldöntenie a kismamának, mikor érdemes visszaállni a munkába és milyen feltételek mellett tegye ezt meg, majd kialakítani az ennek megfelelő napi rutint. Könnyebb a döntés a jogi lehetőségek és korlátok ismeretében.1. Kirúghatnak? – avagy a felmondás szabályai
A munkára jelentkező kismamát eredeti pozíciójába és munkabérével – az időközben végrehajtott bérfejlesztéssel megnövelve – vissza kell venni. Helyettesítésére csak határozott időre lehet felvenni másik munkavállalót, hozzá képest a visszatérő kismama elsőbbséget élvez.Mi történhet ezután? Biztonságot jelentett eddig, hogy ha el is kezdett dolgozni a kismama, mégsem mondhatott fel neki a munkáltató gyermeke 3. életévének betöltéséig.Az új, 2012. július 1-től hatályos Munka törvénykönyve szerint csak akkor illeti meg a felmondási védelem a kismamát gyermeke 3 éves koráig, ha fizetés nélküli szabadságon marad. Abban az esetben ugyanis, ha visszamegy dolgozni, akkor ez a védelem megszűnik. A felmondás azonban nehezített: csak súlyos kötelezettségszegés, vagy olyan magatartás tanúsítása esetén lehetséges, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.A munkavállaló képességével (például ilyen lehet az egészségügyi alkalmatlanság), vagy a munkáltató működésével összefüggő okból (például az átszervezés) pedig akkor szüntethető meg a munkaviszony, ha a munkáltatónál nincs megfelelő betöltetlen másik munkakör, vagy a munkavállaló ezt az ajánlatot elutasítja.2. Részmunkaidő – kötelező engedélyezni
Nem volt eddig kötelező a részmunkaidő engedélyezése, ha a visszatérő kismama kérte. Pozitív változás, hogy az új Munk a törvénykönyve szerint kötelező a részmunkaidő alkalmazása a gyermek 3 éves koráig, ha a kismama kéri. Ennek mértéke legalább a napi munkaidő fele, tehát nyolc órás foglalkoztatás esetén négy óra. Így még megmarad az esély arra, hogy zárás előtt odaérjenek az óvodába.3. Újabb terhesség – dönteni kell!
Újabb terhesség esetén a kismama döntésén, ill. egészségi állapotán múlik, hogy visszamegy-e, illetve vissza tud-e menni dolgozni. Ami nagyon fontos változás, hogy felmondási védelem az új szabályok szerint ilyen esetben csak akkor illeti meg, ha a munkába visszatérve a munkáltatóját a terhesség tényéről tájékoztatja. Így a korábbi bírói gyakorlattal ellentétben, ha a munkavállaló még nem is tud a terhességről, vagy azt még nem akarja közölni a munkáltatóval, a felmondási tilalomra később nem hivatkozhat.Amivel még mindenképpen foglalkozni kell a visszatérés előtt, az a különböző ellátások (TGYÁS, GYED, GYES, táppénz) és a munkabér összege. Különösen az újabb terhesség esetén bonyolódik a helyzet a későbbi ellátások miatt, érdemes ezért ennek a kérdésnek alaposan utánajárni.