A kijárási korlátozások enyhítéséről

A május 1-jei hosszúhétvége előtt a kormány újabb rendeletet alkotott a koronavírus-járvány miatt szükséges kijárási korlátozásokkal összefüggésben. A rendelet a korábbi szabályokhoz képest vidéken enyhítéseket hozott, míg Budapesten és Pest megyében továbbra is az eredeti feltételek szerint maradt fenn a veszélyhelyzet ideje alatt kihirdetett kijárási korlátozás.

Az említett rendelet Budapest és Pest megye kivételével megszüntette a korábban kihirdetett kijárási korlátozásokat, s új szabályokat alkotott. Az új szabályok értelmében továbbra is mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani.

E távolság megtartása mellett ugyanakkor a közterületek, parkok is látogathatóak, s vidéken megszűnt az a szabály, hogy a lakosság csak alapos indokkal hagyhatja el otthonát.

A kormányrendelet értelmében Budapest és Pest megyén kívül mindenki köteles bármely üzletben történő vásárlás és tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni. Ezt Budapesten a Fővárosi Közgyűlés rendelete szintén hasonló módon szabályozza, a Pest megyei településekre ugyanakkor egységes szabály megalkotására sajnos nem került sor. A Pest megyei településeken tehát a jelenleg érvényben lévő szabályok alapján az önkormányzatok feladata rendeletet alkotni ezek viseléséről.

Időseket védő szabályként továbbra is fennmaradt vidéken is, hogy a 65. életévét betöltött személyek az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatják.

Ezen időszakban a felsorolt üzletekben továbbra is csak a 65. életévüket betöltött vásárlók és az ott foglalkoztatottak tartózkodhatnak.

A vidéki piacok nyitva tartásának rendjéről és a piacnak a 65. életévüket betöltött személyek általi látogatásának rendjéről a települési önkormányzatok önálló hatáskörben is dönthetnek, eltérhetnek a kormány rendeletétől. Szükséges ugyanakkor olyan idősávot megállapítaniuk, amikor a piacot kizárólag 65. életévüket betöltött személyek látogathatják.

Budapest és Pest megye közigazgatási határán kívül valamennyi üzlet nyitva tarthat és a vásárlók által látogatható. Az éttermek, a kávézók, a cukrászdák, a büfék kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett. A vendéglátó üzleten belül azonban a vendégeknek továbbra is tilos tartózkodniuk, kivéve, ha elvitelre alkalmas ételek vesz át. A vendéglátóegységekben ugyanakkor a 1,5 méteres védőtávolság megtartása asztaltársaságonként szükséges, erről a hely üzemeltetője köteles gondoskodni.

Vidéken a strandok, valamint a szabadtéri fürdők szintén nyitva lehetnek és látogathatók. Ugyanez vonatkozik a Pest megyén és Budapesten kívüli szabadtéri múzeumokra és állatkertekre, valamint a szolgáltatásokat nyújtó üzletekre.

A vidéki templomokban és más, vallásgyakorlásra alkalmas helyiségekben vallási közösség szertartása, továbbá a polgári házasságkötés és temetés tartható, ezen alkalmak esetén is szükséges ugyanakkor betartani a 1,5 méteres védőtávolságot.

Budapest és Pest megye területén kívül fekvő felsőoktatási intézmények a rektor döntése alapján nyithatják meg kapujukat a hallgatók előtt, a kollégiumok azonban továbbra sem lesznek látogathatóak.

Az új, enyhébb szabályozás tehát csak és kizárólag Budapest és Pest megye közigazgatási határán kívül alkalmazandó. Elképzelhető azonban, hogy a szabályozáson a közeljövőben módosítani fognak, tekintettel arra, hogy az több ponton is felvet kérdéseket. Ilyen kérdés például, hogy szükséges-e a Pest megyei települések esetén is egységesen szabályozni, hogy az üzletekben történő vásárláskor kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk, sál, kendő viselése, illetve az is, hogy miként fogják megoldani a vidéki vendéglátóegységek, hogy a kerthelyiségben fogyasztó vendégek ne használják az üzlet területén lévő mosdókat. Ezen kérdések pontosítása jelenleg a jogalkotókra vár, s bízunk benne, hogy hamarosan választ kapunk kérdéseinkre.